Kontić čeka izručenje Srbiji, ne zna se kada bi mogao da se nađe pred sudijom

Vesti 12. okt 202018:27 > 19:25
MUP Srbije

Posle hapšenja Ivana Kontića, osumnjičenog za brutalno prebijanje u Novom Sadu, očekuje se da iz Crne Gore, gde je priveden, bude isporučen Srbiji. Još je neizvesno koliko bi vremena moglo da prođe dok Kontić ne bude pred srpskim pravosudnim organima.

Crnogorska policija potvrdila je da je Ivanu Kontiću po nalogu Višeg suda u Podgorici određen ekstradicioni pritvor i da je on saglasan da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji. Advokat Kontića iznosi da on nije počinio delo za koje se tereti, već da su telesne povrede koje je naneo kvalifikovane kao pokušaj ubistva zbog ozbiljnosti poternice, kao i da mu je u interesu da ga što pre izruče pravosudnim organima Novog Sada.

„Gde će se on u kontradiktornom postupku izjasniti, izneti sve činjenice i okolnosti koje su prethodile ovom incidentu. Ne radi se o okolnostima obesti, razonodi i nekim drugim niskim pobudama, već se radi o nekom razlogu, koji je mogu slobodno reći jako loš i zato je tako postupio“, kaže advokat Damir Lekić.

POVEZANE VESTI:

Istovremeno, od Ministarstva pravde u Srbiji nismo saznali koliko brzo to može da se dogodi i od čega zavisi, jer su nam rekli da još nisu zvanično obavešteni o hapšenju Kontića. Ministar srpske policije jutros je najavio da će mu se zbog brutalnog prebijanja mladića u Novom Sadu suditi ovde.

„U ovim trenucima se očekuje da on bude izveden pred nadležnog sudiju koji će odlučivati o određivanju pritvora i naša Interpolova poternica, odnosno potraga naših organa zbog pokušaja ubistva je na snazi i mi želimo da on dođe u Srbiju, da mu se ovde sudi. Ovde se radi o pokušaju ubistva, dakle kvalifikovan težak slučaj protiv nečijeg života i tu nema dileme“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Epilog ove priče je izvestan, osumnjičeni Kontić odgovaraće pred sudom, ali sukob tužilaštva i policije, koji je pratio ovaj slučaj i bio očigledan kroz razmenu saopštenja, ostaće bez razrešenja, smatra novinar Vuk Cvijić.

„Nažalost i jedna i druga institucija snose jedan deo odgovornosti za to, ali ne vidimo da li će iko povući. Vidimo da je smenjen šef (novosadske prim. aut.) policije, ali ja mislim da to nema veze sa ovim. Ono što meni govori poslednjih osam godina jeste da se u policiji kadrira ne na način da se biraju profesionalci, nego podobni“, smatra Cvijić.

Stravično prebijanje u Novom Sadu dogodilo se u noći između 23. i 24. avgusta. Međutim, policija je reagovala raspisivanjem međunarodne poternice za Kontićem tek tri nedelje kasnije, nakon što se snimak prebijanja sa nadzorne kamere pojavio na društvenim mrežama.  

U međuvremenu novosadska policija je privela dve osobe osumnjičene da su pomagale Kontiću u prebijanju.