Vučić priznaje da je u Vladi bilo "mnogo korupcije", ali stranim medijima

Vesti 12. okt 202018:23 > 18:28
REUTERS/Marko Djurica

Evropska unija uvek sa zabrinutošću prati saradnju Kine i Srbije, ali ih brine i pitanje koliko se srpski državni vrh odlučno bori protiv korupcije... Iako je predsednik Srbije i lider naprednjaka od dolaska na vlast najavljivao rasvetljavanje slučajeva korupcije, hapšenja i promene u celokupnom sistemu, stručnjaci kažu da su "velike reči" ostale - samo to. Danas, Aleksandar Vučić priznaje da u Vladi ima korupcije, ali ne govori šta će konkretno tim povodom preduzeti.

Entuzijastično, još 2012. i 2013. godine Aleksandar Vučić najavio je „žestok“ obračun sa korupcijom, tajkunima i odlučno poručio da neće dozvoliti „državno-mafijaški sistem“ u Srbiji.

POVEZANE VESTI

„Narednih dana i nedelja građani će moći da vide žestok talas borbe protiv korupcije, rezultate tog talasa, koji niko neće moći da zaustavi, ma koliko laži i izmišljotina govorili svakog dana“, rekao je on 18.3.2013. godine.

Sedam godina kasnije, za austrijski „Klajne cajtung“ Vučić kaže da je baš u Vladi koju čine njegovi najbliži saradnici bilo mnogo korupcije.

„Uveren sam da će biti mnogo promena, jer kada dobijete tako veliku podršku birača, onda su građani za to da se opšta linija nastavi, ali to ne znači da su apsolutno zadovoljni. Bilo je mnogo korupcije i mnogi su loše ili uopšte nisu radili. Zbog toga ću preporučiti značajnije promene nego što se očekuje“, rekao je za Klajne cajtung.

„Priznanje bi bilo vrednije da je bilo pred srpskim medijima“, kaže za N1 glavni urednik magazina NIN, Milan Ćulibrk, posebno onim koji godinama unazad „bruje“ o korupcionaškim aferama funkcionera. 

„Bilo kog zvaničnika da pitate o bilo kojoj korupcionaškoj aferi u Srbiji – dobićete odgovor: nema dokaza, to su laži ili neistine. A ovako vidimo da se povremeno u stranim medijima pojave priznanja da toga ima. Mi svi znamo da toga ima, nažalost i ono što je tu najveći problem i sada slušamo ovih dana jeste da će verovatno u Vladi ponovo ostati neki ljudi koji imaju debele korupcionaške afere iza sebe, a koje još uvek nisu rešene“, kaže Ćulibrk.

Velike promene u timu ministara Ćulibrk ne očekuje, ali ne očekuje ni da će Vlada odlučnije da se bori protiv korupcije. Podseća da najveće afere koje su se ticale samog vrha vlasti – ministra Malog, Aleksandra Vulina, Nebojše Stefanovića, Nenada Popovića – nisu imale niti će, kaže, imati epilog.

Analitičari smatraju da sporadični slučajevi razotkrivanja korupcije, kao što je nedavno hapšenje pomoćnice ministra poljoprivrede, pokazuju koji su „najveći“ dometi vlasti. 

„Nije pitanje da li će neko pokušati jedan slučaj da upotrebi da bi pokazao da postoji odlučnost ili volja da se istražuje. Imamo mnogo, mnogo drugih slučajeva gde sumnje sežu na mnogo istaknutije i teže osobe političkog kalibra. Znamo da Tužilaštvo nije nezavisan organ, imamo jasan uticaj politike na istražne organe i mislim da nije teško doneti zaključak da ne postoji volja ili dozvola da se istraže koruptivne afere“, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

Borba protiv korupcije u Srbiji – čini se – vodi se samo na rečima. I od velikih obećanja, nije ostalo mnogo… 

„Mi ćemo i dalje biti zarobljenici političkih marifetluka kojima će se optužbe za lopovluk koristiti samo za političke svrhe i ni za šta drugo“, kaže Ćulibrk.