Lajčak podneo izveštaj o radu, Borel – dogovor pitanje meseci, a ne godina

Vesti 12. okt. 202016:44 > 18:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jean-Christophe Verhaegen, Pool via AP

Dijalog Beograda i Prištine jedna je od tema sastanka ministara spoljnih poslova EU, koji su o tome razgovarali sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog MIroslavom Lajčakom. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel izjavio je da veruje da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, ako se obe strane uključe konstruktivno.

Miroslav Lajčak po prvi put je podneo izveštaj o radu ministrima spoljnih poslova EU.

Ministrima okupljenim na sastanku u Luksemburgu preneo je detalje sa dosadašnja tri susreta na najvišem nivou i pet na tehničkom, koliko ih je bilo od ponovnog uspostavljanja dijaloga Beograda i Prištine. Lajčak je informisao ministre o napretku, ali i razlozima za zastoj, a od njih je dobio punu podršku za dalji rad.  

Suština poruke posalte iz Luksemburga Beorgadu i Prištini je – da cnema ulaska u Evropsku uniju bez postizanja sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, kojim će biti zadovoljne obe strane.

POVEZANE VESTI:

 „Lično verujem da je pronalazak konačnog dogovora pitanje meseci, a ne godina, ukoliko se obe strane aktivno angažuju. Ali mi ne propisujemo rešenje, mi olakšavamo dijalog. Nemamo nameru da ga na silu ubrzavamo, ali nećemo se ni razvlačiti. Pojedini dogovori moraju biti primenjeni, drugi postignuti Želim da naglasim da predstavnici zemalja koje žele da se pridruže EU moraju ispuniti oabveze koje se odnose na dobrosusedske odnsoe i regionalnu saradnju. To je obaveza, negovati dobroisusedske odnose i regionalnu saradnju, na putu ka clanstvu u EU. Političari bi morali da pruže primer, tako što će raditi zajedno i promovisati klimu međusobnog poverenja, poštovanja i razumevanja. Ako se to dogovdi, članstvo u EU će biti tu. Ali svaka zemlja će biti ocenjena u skladu sa svojim postignućima“, kaže visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel.

“…Zahvalan sam zbog iskrenog intersovanja minsitara i snažne podrške koju pružaju. Današnja diskusija potvrdila je da je dijalog jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije“, poručio je Miroslav Lajčak na Tviteru.

Ministri spoljnih poslova EU usvojili su i zaključak o Bosni i Hercegovini, u kome ponavljaju „nedvosmislenu posvećenost“ EU perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, kao i daljem prisustvu vojnih trupa EUFOR-a u toj zemlji, koje su zadužene za podršku očuvanja bezbednosti.

Razmatrali su i situaciju u Belorusiji, ponovili stav da su predsednički izbori u toj zemlji bili nefer i osudili nasilje, i uz sankcije koje su uvedene proitv 40 osoba koje smatraju odgovornim za stanje u toj zemlji, najavili su i dodatne mere u vidu sankcija Lukašenku, smanjenja diplomatskih aktivnosti sa zvaničnicima Belorusije i dodatne pomoći tamošnjem civilnom društvu, ukoliko se stanje ne po pravi. 

Takođe, od Rusije traže nezavisnu i punu istragu trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, osuđujući pogoršavanje situacije sa ljudskim pravima u toj zemlji, ali i kampanju dezinformacijama koja potiče iz izvora brliskih Kremlju, a na koje Brisel već dugo glasno ukazuje.

Ministri spoljnih poslova okupili su se u Luksemburgu, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa. Ovo je i uvod u sastanak šefova vlada i država EU koji je najavljen za kraj ove nedelje.