Šarčević: Sve spremno za učenje od kuće u slučaju pogoršanja epidemije

Vesti 12. okt 202014:44 > 14:47
Podeli:
Izvor: N1

Treći talas korone je u toku i ako se ne budu poštovale mere, za dve nedelje biće više od 500 obolelih dnevno, a kad se pređe taj broj, moguće je da neće više biti nastave u školama i na fakultetima, već onlajn, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. Ministar prosvete Mladen Šarčević u izjavi za Nova.rs kaže da je za takav eventualni scenario sve spremno.

“Spremni smo još od septembra”, odgovara Šarčević u kratkom SMS-u na pitanje da li su škole u pripravnosti i jesu li spremne za učenje od kuće.

Ipak, misli da nastavnike, roditelje i đake još ne očekuje taj scenario, bar ne u skorije vreme.

“Još uvek nije momenat za potpuni prelazak na onlajn nastavu”, kaže ministar za Nova.rs i dodaje da sve zavisi od epidemiološke situacije.

POVEZANE VESTI

Šarčević se na istu temu oglasio i u izjavi za Blic, gde je pojasnio da za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i da se nada da će tako i ostati. Međutim, dodaje da ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremljena sva scenarija i u dogovoru sa Kriznim štabom će preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima nema nijednog obolelog.

“Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje epidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu”, ističe i dodaje da, ako ipak, kao što epidemiolozi najavljuju, dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, pripremljeni su sve modeli nastave i ministarstvo je spremno za sva scenarija.

On objašnjava da ne moramo da zatvaramo sve škole, već određene regione, gde se se situacija pogorša.

“Za sada je sve pod kontrolom i sve odluke će biti donošene u skladu sa preporukama stručnjaka”, kaže Šarčević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.