Vučić: Nije uvek lako sačuvati prijateljstvo s Kinom

Vesti 12. okt. 202013:41 > 14:02
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da "nije uvek lako" sačuvati prijateljstvo s Kinom, s obzirom na to kako druge velike sile gledaju na ekonomski uspon te zemlje, ali je dodao da će Srbija, "čuvajući slobodu odlučivanja", nastaviti da gradi "iskreno prijateljstvo" s Kinom.

Navodeći da Srbija i Kina razvijaju saradnju u „svim oblastima“, Vučić je tokom sastanka sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Điečijem kazao da bilateralna trgovinska razmena godinama raste, a da je u prvih osam meseci ove godine prevazišla nivo iz 2019. što je ocenio kao „neverovatno“ u uslovima globalne krize zbog pandemije koronavirusa.

POVEZANA VEST

Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu i Komunističkoj partiji kao „nosiocu razvoja te velike zemlje“ na podršci teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i samostalnosti Srbije.

„To je za nas jedna od najvećih vrednosti koje danas kao zemlja čuvamo. Mi u Srbiji znamo i suočili smo se sa različitim vrstama pritisaka, znamo da nije uvek lako sačuvati prijateljstvo sa Kinom, ali ćemo, čuvajući slobodu odlučivanja, nastaviti da gradimo iskreno prijateljstvo prema Kini“, kazao je Vučić tokom sastanka u Palati Srbija u Beogradu.

Zamolio je da Kina razmotri dalje investicije u Srbiju i najavio nove bilateralne dogovore o infrastrukturnim projektima koji će, po njegovim rečima, značiti bolji život za građane i rešavanje nekih od njihovih višedecenijskih problema.

„Nećemo zaboraviti posetu predsednika Sija Smederevu, kada je ličnim angažovanjem sačuvao posao direktno 5.000 radnika, a indirektno 10.000 ili 12.000 ljudi. Kada prođe epidemija, očekujemo ga opet u Srbiji da mu pokažemo da naše gostoprimstvo nema premca bar u ovom delu sveta“, istakao je Vučić.

Izvor : Tanjug / Sava Radovanović

Član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Đieči rekao je da Kina pridaje veliki značaj „praktičnoj saradnji“ sa Srbijom i ohrabruje kineske kompanije da ulažu u Srbiju.

„Praktična saradnja Kine i Srbije je obostrano korisna. Železara Smederevo je jedan od primera zajedničke pobede. Kineska strana pridaje veliki značaj praktičnoj saradnji sa Srbijom i ohrabrujemo više naših kompanija i preduzeća da ulažu u vašu zemlju“, rekao je kineski zvaničnik na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da Kina očekuje da će novi saziv srpske Vlade „dalje voditi narod ka prosperitetu i razvoju.

Strateško partnerstvo dve zemlje, naveo je on, uspostavljeno je 2016. godine kada je kineski predsednik Si Đinping boravio u poseti Srbiji, kada je „otvoreno i novo poglavlje odnosa Srbije i Kine“.

„Suočavajući se sa neočekivanom epidemijom koronavirusa, Kina i Srbija se ruku pod ruku međusobno podržavaju. Time smo dodali novi sjaj čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije“, rekao je kineski partijski zvaničnik koji se tokom posete Srbiji sastao i s premijerkom Anom Brnabić i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.