Gerginov o događaju u Apatinu: Ksenofobija "nije u biću srpskog naroda"

Vesti 12. okt. 202013:11 > 13:16
Podeli:
Izvor: N1

Muškarac koji je prošle nedelje u Apatinu zaustavio taksiste dok su prevozili migrante, vređao ih i tražio da napuste grad, tereti se za krivično delo prinude, uz otežavajuću okolnost da je delo učinjeno iz mržnje. Tako je Osnovno javno tužilaštvo u Somboru okvalifikovalo delo, nakon što je krivičnu prijavu protiv 45-godišnjeg Apatinca podnela policija. Kako su u tužilaštvu pojasnili za N1, u tom je slučaju naloženo hitno postupanje.

Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, izjavio je za N1 da bilo kakav ksenofobičan ispad u Srbiji „nije u biću srpskog naroda“.

„Mi smo senzibilisani na tu vrstu ljudske patnje i vekovima unazad smo gledali da ljudima u nevolji pomognemo. Uvek postoje ekstremi, ali i organi koji to treba da sankionišu“, rekao je Gerginov.

Postupanje Srbije u migrantskoj krizti od 2013. godine do danas je ocenjeno kao veoma dobro, podseća Gerginov.

„Postoji doza nezadovoljstva koja, po mom uverenju, proističe iz neznanja, neinformisanosti… Nije neko došao iz Aganistana, Pakistana, Sirije, pregazio pola zemaljske kugle da bi boravio u Somboru ili Apatinu. On tu zaista prolazi“, kaže Gerginov.

Prema njegovim rečima, u kapacitetima Komesarijata za izbeglice i migracije trenutno boravi 5.820 migranata, a ukupno ih je ispod 6.500 u Srbiji.