Projekcija filma na zidu bioskopa, NDM BGD – nijedan objekat kulture u opštini

Vesti 11. okt. 202015:21 > 15:37
Podeli:
Izvor: Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd organizovala je projekciju filma "Veliki diktator" na zidu odavno zatvorenog bioskopa Voždovac kako bi ukazala na nedostatak kulturnih sadržaja i objekata kulture na ovoj velikoj beogradskoj opštini.

„Voždovac je jedna od najvećih opština u Beogradu u kojoj živi 160 hiljada stanovnika, a prostire se na 158 kvadratnih kilometara. Na celoj ovoj površini i za sve ove ljude koji žive u opštini, ne postoji ni jedan objekat kulture. Na teritoriji Voždovca ne postoji kulturni centar ili bilo kakav prostor u kome bi se održavale kulturne manifestacije, prikazivali filmovi, održavali koncerti ili izložbe“, navela je Lokalna grupa inicijative Ne davimo Beograd sa Voždovca.

Bioskop „Voždovac“, osnovan 1946. godine, u proslosti je bio kultno mesto, podsetila je inicijativa i dodala da je prostor od nešto manje od hiljadu metara kvadratnih pored osnovne namene prikazivanja filmova služio je i kao centar kulture u širem smislu.

„Nebrigom vlasti, ali i stanovnika, ovo kultno zdanje oronulo i tuzno za gledati, stoji kao podsetnik na neka mnogo bolja vremena“, navodi se u saoptenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd navodi da se zalaže za to da kvalitetni kulturni sadržaji moraju biti dostupni svim građanima, a očigledno je da je opština Voždovac jedan od najtežih primera. „Kako bismo to ostvarili, neophodno je da radimo na reafirmaciji zapostavljenih kulturnih centara, domova kulture i drugih prostora u opštinama van centra grada“, dodaje.

Ne davimo Beograd naveo je i da smatra bi Grad trebalo da uspostavi registar prostora u javnom vlasništvu i ponudi ih na korišćenje civilnom sektoru, odnosno promeni im namenu tako da odgovaraju potrebama građana i zajednice u kojima se nalaze. Napušteni i nekorišteni prostori, kako je dodala ta inicijativa, mogu postati klubovi za penzionere, omladinski i društveni centri, biblioteke ili bioskopi.