Vučić: Videćemo da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora 2022.

Vesti 11. okt 202012:08 > 12:12
Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se "videti" da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori uz redovne predsedničke 2022. godine. "Ko će da ih bojkotuje ili neće - i to ćemo da vidimo", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija i dodao istraživanja pokazuju da nijedna opoziciona stranka danas ne bi ušla u parlament.

Vučić je izneo tvrdnju da jedan deo opozicije ima više medijskog prostora od njega i njegove Srpske napredne stranke.

„Nisu mediji svima krivi, kako bi oni želeli da kažu, nego nerad, bezidejnost i napadi na sve što se uradi i izgovori“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Govoreći o sastavu Skupštine Srbije, Vučić je rekao da će možda biti opozicije u njoj, a kako je objasnio, parlament će imati ulogu da pokaže odgovornije ponašanje „od onog koji je oduzimao reč poslanicima bez razloga“ i gde neće moći da se unosi kamenje.

Komentarišući dešavanja u opoziciji, Vučić je kazao da jedan deo opozocionara „sa tajkunskim medijima“ opstruiše drugi deo „koji želi da se odgovornije ponaša“.

Vučić je naveo da opoziciji smetaju infrastrukturni projekti, završetak izgradnje Hrama Svetog Save, fontana na Slaviji i projekat izgradnje nacionalnog stadiona te je upitao: „A šta nam u stvari treba“.

Govoreći o prošlonedeljnim dešavanjima – izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i vojnoj vežbi „Sadejstvo 2020“, on je naglasio da za Srbiju od izuzetnog značaja da nastavi proces evrointegracija, poštujući politiku čuvanja prijateljstva sa tradicionalnim partnerima.

Vučić je ocenio da je „Sadejstvo 2020“ za Srbiju najvažnija vojna vežba kojom je, kako je naveo, zemlja pokazala osposbljenost, opremljenost i progres vojske.

Predstoji nedelja važnih odluka i razgovora

Vučić je rekao da predstoji „veoma važna“ nedelja u kojoj će po njegovim rečima, biti važnih odluka i razgovora.

Odbacio je kritike zbog održavanja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni i upitao kako vojska može da bude spremna da brani zemlju ako nikada nije imala bojevo gađanje.

Vučić je kazao da je Vojska Srbije „mnogo napredovala“ i da je na jučerašnjoj taktičkoj vežbi sa bojevim dejstvom „pokazala snagu.“

„Ponosan sam na vojnike i starešine i sve koji su učestvovali u tome. Srećan sam i što niko nije povređen uz svu upotrebu bojevih sredstava jer to nije manekenska pista. Vojska je mnogo napredovala i tome se raduje svako ko voli Srbiju“, kazao je.

Komentarišući lokalne izbore u Šapcu, Vučić je kazao da je to „užasna sramota“ i da Srbija nije videla takvo glasanje „od 1945. godine“.

„Svi predsednici biračkih odbora su njihovi, oni sami broje glasove, predstavnike opozicije oteraju na 10 metara i onda ti ljudi govore o demokratiji. Kad ste vlast na republičkom nivou, sve to morate da slušate i trpite ali ne vredi im kad su na ponovljenim izborima dobijali sve manje glasova“, kazao je predsednik Srbije.