Bez okupljanja i koncerta neonacista u zgradi BIGZ-a u Beogradu

Vesti 10. okt 202022:05 > 22:10
Shutterstock

Koncert neonacističkih grupa, koji je na internetu bio najavljen za 10. oktobar uveče u zgradi BIGZ-a u Beogradu, nije održan. Oko 18 sati, za kada je koncert bio najavljen, ispred zgrade BIGZ-a nije bilo okupljanja, a kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na ulazu su bili policajci u civilu.

Obezbeđenje na portirnici zgrade BIGZ-a za RSE je navelo da u Klubu 28 u toj zgradi, u čijim je prostorijama najavljeno održavanje koncerta, „nema nikoga i da se ništa ne dešava“, piše RSE.

Događaj je bio najavljen na internetu, kao memorijalni skup posvećen Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže „Krv i čast“. 

POVEZANE VESTI:

MUP Srbije je naveo da policiji nije prijavljeno bilo kakvo održavanje koncerta u zgradi BIGZ-a u subotu, ali da je policija, nakon što su se takve informacije pojavile u medijima, izvršila sve neophodne provere.

„U slučaju eventualnog okupljanja policija će, u saradnji sa drugim državnim organima, postupiti u skladu sa zakonom i preduzeti neophodne mere“, naveo je MUP. 

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, „Krv i čast“ povezuje fašističke organizacije različitih država, a ogranak organizacije „Blood and Honour“ zabranjen je u Kanadi.

Na stranici kanadske vlade ona je ocenjena kao „međunarodna neonacistička mreža čija je ideologija izvedena iz nacionalsocijalističke doktrine nacističke Nemačke“.