Ekstremisti ne miruju – Vacić upao na izložbu, neonacisti najavljivali koncert

Vesti 10. okt 202018:37 > 19:19
Screenshot/Facebook/Srpska desnica

Ekstremisti ne miruju. Miša Vacić, lider Srpske desnice, pojavio se u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na izložbi o zločinu na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine. Vacić je sa govornice pokušao da iznese svoje viđenje događaja. Opozicione Stranka slobode i pravde, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine osudile su upad predstavnika desnice. SSP u saopštenju navodi da Vacić radi po nalogu predsednika države, a Liga poziva državu da zaštiti građane od desničarskih ekstremista.

Kao skandal, upad i incident opisuje se dolazak Miše Vacića na izložbu o sudskom procesu za zločin na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine. Dan posle, piše se i da se ponašao bahato i agresivno. Iz Centra za kulturnu dekontaminaciju poručuju da Vacićeva misija da prekine izložbu nije uspela. Sinoć se, kažu, desio samo pokušaj.

„Neuspeo pokušaj prekidanja izložbe i pokušaj da se to pretvori u incident i skandal od strane pripadnika Srpske desnice, njih nekoliko, koji su pokušali da se obrate posetiocima izložbe koji su se u tom trenutku nalazili već na izlasku i to je bilo to“, rekla je Marijana Toma iz Centra za kulturnu dekontaminaciju. 

POVEZANE VESTI:

Prvi čovek Desnice pred mikrofonom je iznosio nalaze stranih sudskih veštaka, prema kojima 25. maja 1995. godine u Tuzli nije bilo granatiranja, već su teroristi postavili eksploziv na gradski trg. Pred sudom Bosne i Hercegovine za stradanje 71 civila osuđen je na 20 godina zatvora Novak Đukić, nakon čega je pobegao u Srbiju.

„Oni nisu došli ništa novo i epohalno da kažu, oni su ponovili te priče odbrane Novaka Đukića, koji je angažovao sopstvene eksperte da bi dokazali da granata nije pala sa položaja jedinice kojom je on komandovao“, dodala je Toma.

To što predstavnik ekstremne desnice može da dođe na ovakvu izložbu i javno negira počinjeni zločin, pokazatelj je odnosa i društva i institucija prema tim pitanjima, kaže Toma.

„To je tema koja je potpuno zanemarena od strane institucija, osim onda kada zločini treba da se negiraju što često rade i predsednik Vučić i premijerka Brnabić“, smatra ona.

Može li Vacić u ovom istupu da se pozove na slobodu govora? Novinar Nenad Šebek kaže da tome u ovom slučaju mesta nema.

„Bilo šta što ima ikakve veze sa neonacizmom jednostavno ne može da spada pod kategoriju ja branim svoju slobodu govora da optužim vas zato što nosite svetloplavu kravatu sa tačkicama“, rekao je Šebek.

Šebek naglašava da sloboda govora, pored ostalog, podrazumeva i odgovornost za izgovorenu reč.