Nakon SAD, EU se takođe povlači iz procesa nadzora izbora tužilaca na Kosovu

Vesti 10. okt 202018:03 > 18:13
Shutterstock

Nakon američke ambasade, EU se takođe povlači iz procesa nadzora izbora novih članova u Tužilački savet Kosova (TSK) i izbora glavnih tužilaca.

POVEZANE VESTI

Portparolka u Kancelariji EU na Kosovu, Dinka Živalj, rekla je za Kohu da EU takođe ima svoje dileme u vezi sa ovim procesom i da će se iz tog razloga povući, sve do njegove potpune revizije, prenosi Kossev.

„Uzeli smo u obzir zabrinutost koju su izrazile Sjedinjene Države. EU takođe ima svoje dileme i odlučila je da se povuče iz procesa, sve dok se ne preispita i ne sprovede u skladu sa relevantnim zakonima i propisima“, rekla je Živalj.

TSK je ostao bez tri člana. Oni su podneli ostavke, uoči objavljivanja konkursa za glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva na Kosovu. Zejnulah Gaši iz Peći, Dešire Jusaj iz Đakovice i Arben Ismajlji iz Gnjilana podneli su ostavke u četvrtak, na sastanku TSK.

Sastanak Tužilačkog saveta nakon povlačenja SAD iz nadzora procesa

Tužilački savet Kosova kaže da je sa zabrinutošću primio reakciju američke ambasade.

TSK u saopštenju za štampu kaže da je sa zabrinutošću primio i prihvatio reakciju ambasade SAD, istovremeno zahtevajući uspostavljanje strogih pravila za izbor članova tužioca TSK i imenovanje glavnih tužilaca. Na zahtev predsedavajućeg kosovskog tužilačkog saveta Bahrija Hisenija, održan je 187. vanredni, zatvoreni sastanak TSK.

Jedina tačka dnevnog reda ovog sastanka bila je diskusija u vezi sa reakcijom američke ambasade. Ovom prilikom, Savet je sa zabrinutošću primio i prihvatio reakciju američke ambasade u vezi sa procesom izbora članova Saveta i glavnih tužilaca.

Stoga su, nakon razgovora, članovi TSK došli do sledećih zaključaka – svi nadređeni dužni su da prijave isto ukoliko budu obavešteni o bilo kakvom neprimerenom uticaju tokom izbornog procesa tužilaca i glavnih tužilaca TSK, kao i o bilo kakvom uticaju nadređenih tokom gore pomenutih procesa; Da se zakonom reguliše postupak od strane nadležnih institucija, na takav način da članovi TSK nemaju pravo da se prijavljuju za glavne tužioce tokom trajanja mandata člana Saveta i obrnuto; Članovi tužilaštva TSK i glavni tužioci biće izabrani na osnovu meritokratije; Svako ko bude uticao na procenu i proces glasanja za članove Tužlačkog saveta Kosova i glavne tužioce može za rezultat da ima izuzeće iz procesa konkurisanja i pokretanje sudskih postupkom protiv njih.

Kosovskom Ministarstvu pravde se preporučuje da što pre preduzme mere ka zakonskim promenama koje utvrđuju stroga pravila za izbor članova tužioca KZK i imenovanje glavnih tužilaca, prenosi Kossev.

Ministar pravde Kosova Seljim Seljimi smatra za dobru vest stavove kosovskog tužilačkog saveta, koji je objavio saopštenje u kojem je naveo da je sa zabrinutošću primio reakciju ambasade SAD koja je odustala od procesa izbora glavnih tužilaca.