Novi dan: Koliko je opasno jačanje ekstremne desnice u Srbiji

Vesti 10. okt. 202016:40 > 16:43
Podeli:
Izvor: N1

Najava memorijalnog koncerta u čast neonaciste Iana Stjuarta Donaldsona, osnivača mreže Krv i čast, u Beogradu, uzburkala je javnost, podsećajući na događaje i napade od strane ultradesno orijentisanih grupacija i pojedinaca, pre svega na Rome i pripadnike LGBT populacije. Dok je dugi niz godina u Srbiji na snazi Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija, postavlja se pitanje kakvo je njihovo delovanje na terenu i koliko su nadležni organi upoznati sa tim?

Koliko je opasno jačanje ekstremne desnice u Srbiji i koja je uloga institucija i medija u sprečavanju toga? U temi jutra razgovaramo s Milovanom Pisarijem, istoričarem i Duškom Radosavljević, predsednikom Saveza antifašista Vojvodine.

O aktuelnim političkim i društvenim temama, kroz pregled štampe, razgovaramo s Rankom Pivljaninom, urednikom portala Nova.rs.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Katarina Preradović“, Ana Lalić, biće gošća Novog dana. Prestižnu novinarsku nagradu za profesionalni integritet, pored Lalić, dobio je i Vuk Cvijić, novinar NiN-a.

U toku je akcija prikupljanja sredstva za 500 humanitarnih paketa pomoći hrane i higijenskih sredstava za osobe sa invaliditetom, koje su izvan sistema socijalne pomoći, u organizaciji Banke hrane Beograd. Više o akciji prikupljanja pomoći reći će nam Katarina Žigić, koordinatorka.  

Živorad Marković proslavio je 101. rođendan, a sa ekipom N1 podelio je i recepte za dugovečnost. Priču o njemu pogledajte u Novom danu.

Jubilarni 20. međunarodni festival „Dani orgulja“, održaće se od 11. do 18. oktobra u Beogradu.