Opozicija: Vacić pod kontrolom režima, ekstremistima sve dozvoljeno

Vesti 10. okt 202012:10 > 20:10
Medija centar Beograd

Stranka slobode i pravde, Liga socijaldemokrata i Građanski demokratski forum osudili su upad lidera Srpske desnice Miše Vacića na izložbu u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

SSP je saopštila da sve što radi, „Vacić radi po nalogu Aleksandra Vučića, uz podršku policije i organizovanih kriminalnih grupa, koje su pod kontrolom režima“.

„Kao što su nekada Šešelj i Vučić služili Miloševiću kao strašila za pristojan svet i međunarodnu zajednicu, danas takvu ulogu za Vučićeve potrebe ima Miša Vacić“, navodi se u saopštenju SSP.

Njemu je, kako se dodaje, od režima dodeljen zadatak da glumi nekadašnje radikale, da bi se lažno predstavilo da ne postoje pravi radikali iz Srpske napredne stranke, koji svakodnevno stvaraju opasnu atmosferu straha, linča i progona svih koji drugačije misle.

LSV: Šta je sve dozvoljeno desnim ekstremistima?

LSV je najoštrije osudio incident koji je u petak uveče izazvao Vacić, uz pitanje „šta je sve dozvoljeno desnim ekstremistima u ovoj zemlji i dokle će oni okupirati čitav javni prostor“.

Sve ovo je posledica izostanka jasne politike osude ratnih zločina iz devedesetih godina i njihovog konstantnog negiranja, navodi se u saopštenju LSV.

Vaciću ovo nije prvi incident, a blaga kaznena politika, ili njen potpuni izostanak, doprinose ponavljanju krivičnih dela, ocenjuje ta stranka.

DS traži pokretanje sudskog postupka

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković izjavio je da Demokratska stranka oštro osuđuje upad vođe Srpske desnice Miše Vacića na izložbu u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Novaković je rekao da zahteva od nadležnih organa da „protiv Vacića pokrenu sudski postupak kako bi taj pajac Aleksandra Vučića zadužen za promovisanje najnižih nacionalnih strasti bio kažnjen barem za ovaj šovinistički ispad“.  

On je rekao da „otimanje mikrofona i prekid izložbe od strane ljudi koji promovišu međunacionalnu mržnju nažalost nije nešto što do sada nismo viđali u našem društvu, ali da izražavamo zabrinutost zbog toga što se to događa i danas, nekoliko decenija posle eksplozije nacionalne mržnje“.  

Novaković je upozorio da je poslednji Vacićev ispad samo „još jedan dokaz da ostvarivanje mira u regionu, iskrenog pomirenja i saradnje na ovim prostorima ne može biti dok su na vlasti oni koji su i učestvovali i podstrekivali na građanski i nacionalni rat u bivšoj Jugoslaviji“.  

„Demokratska stranka je i danas na istom antiratnom i antišovinističkim stavu, kao i pre 30 godina. Spremni smo da branimo vrednosti pomirenja, obnove poverenja i saradnje među narodima i državama koje bi i Srbiju i čitav region učinile boljim i sigurnijim za život svih građana u ovom delu sveta“, kazao je Novaković.

GDF: Nazadno ponašanje ima podršku režima

Građanski demokratski forum saopštio je da je Vacićev upad „dokaz da se kriminalne, desničarske, nacionalističke grupe ponašaju potpuno slobodno jer ih državni sistem – politički, zakonski i policijski, ni na koji način ne dovodi u pitanje“.

„Kad god se kreativni i razumni pojedinci i grupe na objektivan način pozabave našom tmurnom sadašnjicom i tragičnom prošlošću, tu su Vacić i njemu slični da ugroze, onemoguće, zastraše one koji su spremni da otvaranjem i najtežih tema povuku društvo napred“, ukazao je u saopštenju GDF.

To, kako je poručio, „nazadno i kriminalno ponašanje dokazuje da društvna svest koja je i dovela do krize, ratova i stradanja na našim prostorima, nije iščezla, već da, naprotiv, stalno jača i ima podršku režima“. 

Podsetimo, Vacić je sinoć upao na izložbu „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju i oteo mikrofon organizatorima da bi se obratio predstavnicima medija.

Inače, ova izložba je posvećena sećanju na žrtve artiljerijakog napada na Tuzlansku kapiju, prilikom kojeg je poginulo 71, uglavnom mladih građana ovoga grada.