Gošće N1: Edukacija pomaže da društvo postane osetljivije na fenomen suicida

Vesti 10. okt. 202011:24 > 11:24
Podeli:
Izvor: N1

Edukacija pomaže da društvo postane osetljivije na fenomen suicida i druge teme mentalnog zdravlja, složile su se gošće Novog dana Ann Mari Ćurčić iz Inicijative "Za Tebe #VAŽNOJE" i Tatjana Bokun, psihološkinja iz centra "Srce" za pružanje emotivne podrške osobama u u krizi i prevenciji samoubistva.

One su istakle važnost edukacije kako bi i najbližem okruženju osobe u depresiji ili sa problemima mentalnog zdravlja, a I širem okruženju bilo lakše da prepoznaju problem i urade više.

“Sa većom edukacijom i kao laici možemo da naučimo kako da pomognemo bliskoj osobi, kome se obratiti, to već više znači..”, rekla je Bokun.

Ćurčić je istakla da je veliki problem što ljudi ne znaju kome da se obrate kada imaju problem i što ta struka nije dovoljno vidljiva.

“Često (u inicijativi) čujemo pitanje – kome da se obratimo, i čini mi se da ni zakonski ta oblast nije dobro regulisana”, Ćurčić.

Ona je istakla da neki mediji često u pisanju o ovakvim slučajevima krše kodeks.

“Pranje svesti je da time što ćete ispod skandaloznog senzacionalističkog teksta prepunog spekulacija, napisati koji je SOS broj telefona, ne možete time oprati savest, štetu ste već napravili”, rekla je Ćurčić.

Mediji mogu da budu, kako je ukazala, ključni saveznici na temu mentalnog zdravlja u ukazivanju široj javnosti koliko se ova tema se tiče svih nas, i koliko nije daleka od nas.

Bakun je navela da su rušenje predrasuda i stigme, laznih informacija, mitova, među najvažnijim ciljevima, “Imamo jako lepe primere drugih zemalja koje su povećanjem edukacijom uspele da podignu nivo znanja o mentalnom zdravlju, zaključila je.