Kisić: Kafići prepoznati kao najrizičnija mesta zaražavanja

Vesti 10. okt. 202010:08 > 10:09
Podeli:
Izvor: Printscreen / Tanjug

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ponovo uvedeno zato što su oni prepoznati kao jedna od najrizičnijih mesta za zaražažanje novim korona virusom.

Ona je na TV Prva kazala da je bilo dana kada je 50 odsto novozaražanih u populaciji izmedju 25 i 40 godina, navodilo da su se verovatno inficirali na okupljanjima uveče, kada se ljudi opuste i prekinu da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

„Po pravilu smo primetili da dolazi do zaražavanja na nekim noćnim dešavanjima ili okupljanjima… nakon čega obično sledi dalje zaražavanje unutar porodice“, dodala je Kisić Tepavčević.

Navela je i da se epidemiološka slika koja je povoljnija od svih država u okruženju „nije desila slučajno“, a da su u strukturi ukupno obolelih turisti koji su dolazili iz inostransta činili oko pet odsto.

„Većina se vratila u preporučenom periodu… a naši turisti su mogli da se prepoznaju zato što su (i na moru) uglavnom nosili maske“, kaže Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da predstoji hladno vreme, kada se respiratorne infekcije očekuju, da korona virus nije imao sezonalnost, što se prethodno očekivalo, kao i da se „širi kao požar u šumi“ svaki put kada mu to dozvole ublažavanjem mera.

„Epidemiološka situacija nikada neće biti sigurna dok god virus kruži u populaciji“, rekla je Kisić Tepavčević.