Ambasada SAD na Kosovu se povlači iz procesa nadgledanja odabira tužilaca

Kossev

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini oštro je reagovala povodom procesa odabira novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca.

U odgovoru koji je izdala ambasada navodi se da su procesi odabira u osnovi pokvareni, jer im nedostaje transparentnost i predmet su sve većeg sukoba interesa. Usled ovakve situacije, američka ambasada najavila je da neće nastaviti da nadgleda ove procese, piše Gazeta Express, a prenosi portal „Kossev“.

„Budući da bi se dalje uključivanje ambasade moglo pogrešno protumčiti kao odobravanje ovog pokvarenog sistema, više nećemo učestvovati. Tužioci bi trebalo biti odabrani na osnovu njihovih kvalifikacija, a ne političke pripadnosti ili veza“, navodi se u reakciji.

Navode da su neophodne promene pravnog okvira na kojima se zasniva Tužilački savet Kosova, a kako bi se obnovila trenasparetntnost i pravičnost ovog sistema.

„Zbog toga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da se odmah završi Pregled funkcionalnosti“, navode iz ambasade.

Podsetili su da je američka ambasada već godinama učestvovala u procesu nadgledanja i monitoringa procesa odabira novih članova Tužilačkog saveta Kosova i odabira glavnih tužilaca.

Hoti zabrinut zbog povlačenja

Premijer Kosova Avdulah Hoti izrazio je zabrinutost nakon što se američka ambasada danas povukla iz procesa nadzora izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i izbora glavnih tužilaca.

Hoti je na Fejsbuku napisao da zabrinutost ambasade SAD treba vrlo ozbiljno shvatiti.

„Samo transparentan proces, bez ikakvog sukoba interesa ili političkog uticaja, osigurava izbor na osnovu zasluga“, kazao je Hoti.

Kosovski premijer je podvukao da Vlada Kosova, preko Ministarstva pravde, „radi na reformi pravosudja, uključujući i tužilaštvo, i ovaj proces će osigurati transparentan pravosudni sistem“.