Neonacisti najavljuju koncert u Beogradu, MUP kaže da prijave tog skupa nema

Vesti 09. okt. 202018:19 > 19:18
Podeli:
Izvor: Promo

Hoće li se u subotu u Beogradu održati memorijalni koncert u čast neonaciste Iana Stjuarta Donaldsona, osnivača mreže Krv i čast? Najave godišnjeg okupljanja neonacista koje se u septembru organizuje širom Evrope kružile su poslednjih dana internetom. Kao organizator skupa pojavljuje se Klub 28, iza kojeg stoji zabranjena organizacija Krv i čast. Policija tvrdi da prijavu jednog takvog skupa nemaju.

Na lokaciji gde bi trebalo da bude održan koncert ni traga ni glasa o tome. Glas upozorenja da bi Memorijal Ianu Stjuartu Donaldsonu trebalo da bude održan u BIGZ-u, pronosi se društvenim mrežama i na sajtu Krvi i časti, mreže koju je ovaj Britanac osnovao.

Na pripremu jednog takvog skupa javno je upozorila organizacija suprotnog ideološkog opredeljenja.

„Oni propagiraju antisemitizam, ksenofobiju, mržnju. To su otvoreno neonacističke i profašističke organizacije i upravo smo mi upozorili javnost da spreči se taj koncert, da državni organi spreče taj koncert iz prostog razloga, pod broj jedan, vršenje takve propagande je, koliko god ona bila primitivna, ona je veoma opasna“, rekao je Aleksandar Đenić iz SKOJ-a.

POVEZANE VESTI:

„Čisti neonacizam, on mora da bude zaustavljen. A onda, toliko imamo posla da uredimo druge ekstremističke pokrete, grupe, taj snažni antimigrantski pokret, koji postoji i ta mržnja i stalno, trajno nasilje prema LGBT zajednici“, kaže Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava. 

Ni u holu BIGZ-a najava skupa nema, a obezbeđenje zgrade uverava nas da nikakvog koncerta neće ni biti. Nakon alarma javnosti, kažu, dolazila je i policija da proverava šta se tu sprema. I iz MUP-a isti odgovor i uveravanje da jedno takvo okupljanje niko nije prijavio.

„Ali je policija, nakon što su se takve informacije pojavile u medijima, izvršila sve neophodne provere. U slučaju eventualnog okupljanja policija će, u saradnji sa drugim državnim organima, postupiti u skladu sa zakonom i preduzeti neophodne mere“, naveo je MUP.

Sa koncertom ili bez njega, pravna podloga za reagovanje na bilo kakva okupljanja neonacista postoji, podsećaju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

„Zakon o zabrani neonacističkih i fašističkih manifestacija je na snazi već više od deset godina i najjasnije zakon u našem pravnom sistemu, ima devet članova i bavi se samo zabranom ovakvih događaja“, kaže Đurić.

Pokušaja organizovanja sličnih konerata bilo je i prethodnih godina na različitim lokacijama. Pre dve godine jedan takav koncert trebalo je da bude održan u klubu Garaža, ali se taj klub od Kluba 28 ogradio, iako su se po društvenim mrežama delile najave koncerta.

Tada su eneacisti kao datum za okupljanje izabrali 20. oktobar, što je dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.