Subotić: Srbija stagnira na putu ka EU, izveštaj EK je dovoljno kritičan

Vesti 09. okt. 202017:26 > 18:35
Podeli:
Izvor: N1

Strahinja Subotić, iz Centra za evropske politike, istakao je u Danu uživo da je izveštaj EK "dovoljno kritičan da svima bude jasno da stanje demokratije u Srbiji nije na zavidnom nivou". "Mislim da smo i mi svesni da to sporo ide, a to oni itekako znaju", istakao je Subotić.

„Bilo je analitičara koji su ukazivali da se 70 odsto teksta ponavlja, ali ja bih obratio pažnju na preostalih 30 odsto, jer Centar za evropske politike je radio analizu ovog izveštaja koji je pokazao da Srbija u velikom broju poglavlja stagnira. Takođe, pokazuje se da je progres o ostalim poglavljima manji nego što je bio prethodne godine. Deluje mi da je EK napravila dobar potez što je u sažetku koji je na dve stranice, a izveštaj ima 130, postavila ključne stvari, navodi Subotić i precizira da su u pitanju nedostatak progresa u borbi protiv kriminala i kritike reforme javne uprave, izbore, Skupštine Srbije i slobodu javnog izražavanja.

Prema njegovim rečima, izveštaj je, bez obzira što se u velikom delu ponavlja, „dovoljno kritičan da svima bude jasno da stanje demokratije u Srbiji nije na zavidnom nivou“.

POVEZANE VESTI

„Izveštaj je dovoljno konkretan i mene iznenađuje spremnost naših vlasti da imamo izjave kao što je ona predsednika Srbije. To se zove ‘interpretativno poricanje’. Oni prihvataju da se u izveštaju govori o istim stvarima, ali menjaju njihovo značenje. Na taj način uništavaju poentu celog izveštaja, i šalje se poruka da nije objektivan i da samo tumačenju Beograda treba da se veruje. Mislim da je to direktan udar na kredibilitet Evropske komisije i nadam se da EU neće biti spremna da ignoriše takve komentare“, naveo je Subotić.

„Vidimo da je ovo pokušaj aktivnog i svesnog umanjivanja ovog izveštaja u javnosti“, smatra Subotić.

On ocenjuje da će kod ulaganja EU u Srbiju postojati i „alat uslovljavanja“, odnosno ukoliko se ne pokaže napredak u vladavini prava u našoj zemlji u narednom periodu, „Srbija ne može da očekuje da će EU omogoćiti njoj da povuče sva predviđena sredstva“.

„Vlast se bavi ekonomskim investicionim planom, ali samo nekim određenim delovima. Bave se navodima o novcu a izostavlja se deo u planu koji kaže da ‘Srbija i dalje sadrži elemente zarobljene države’. To nisam čuo da je iko spomenuo. Takođe, kaže se da će osnovno merilo biti razvoj vladavine prava. Što znači, da će moći da uslovljavaju pristup (novčanim) fondovima“, naglasio je Subotić.

„Generalno stojimo u mestu, očekujem da će tako i ostati“

Komentarišući formiranje nove Vlade Srbije i odnos prema evrointegracijama, on nema prevelika očekivanja, jer ocenjuje da će to biti skoro identičan sastav kao što je bio i do sada.

„Mi generalno stojimo u mestu, i očekujem da će tako i ostati. Indikator je to što se već godinu dana ne spominje ko će biti vođa pregovaračkog tima. Takođe, imate dokumenta naše države koja govore da je Vlada imala uspešnost od 16 posto u trećem kvartalu 2019. godine, kada je u pitanju usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU. Mislim da smo i mi svesni da to sporo ide, a to oni itekako znaju“, ocenjuje Subotić.

On je pozdravio to što su se predstavnici civilnog društva u našoj zemlji imali priliku da se sastanu sa Oliverom Varheljijem i izrazio je nadu da će se to nastaviti i u budućnosti. 

„Problem je to što su ti sastanci izuzetno kratki. Varhelji je ukupno bio pola dana u Srbiji. Moj savet je da njegove popsete buidu duže, jer se lista problema samo povećava iz godine u godinu. Si Điping je bio tri dana u Srbiji, i znam da Varhelji mora da poseti sve zemlje regiona, ali je moj savet da više pažnje posveti civilnom društvu“, istakao je Subotić.

On je naveo da bi u budućnosti Varhelji mogao i da bolje pročita izveštaj EK, pre posete, jer prema saznanjima našeg sagovornika, „nije bio upućen u to da je Agencija koja se bavi sprečavanjem pranja novca imala spisak na kome su se našle organizacije civilnog društva“.

„Iznenađujuće je to što Komisija to spominje na tri mesta, ali Varhelji to nije prepoznao kao značajno“, precizirao je Subotić.