Izveštaj: Migracije devojčica s Bliskog istoka zbog nasilja, prisilnih brakova

Vesti 09. okt 202016:02 > 16:18
STR / AFP

Devojčice i njihove porodice koje migriraju sa Bliskog istoka na Balkan kao glavni razlog migracije navode konflikte, mada se među ostalim razlozima navode i rodno zasnovano nasilje, prisilni brakovi, nasilje u porodici i nemogućnost obrazovanja, pokazalo je istraživanje organizacije Save the Children, objavljeno uoči 11. oktobra, Međunarodnog dana devojčica.

U saopštenju se podseća da je izveštaj „Devojčice u pokretu na Balkanu“ deo globalnog izveštaja, sprovedenog na tri kontinenta,  zasnovan na istraživanju sprovedenom sa devojčicama izbeglicama i migrantkinjama u Grčkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema podacima iz izveštaja, devojčice i žene čine polovinu globalne populacije u pokretu – izbeglica, migranata, interno raseljenih i lica bez državljanstva. Procenjeno je da je samo u prvoj polovini prošle godine 18 miliona devojaka i devojčica uzrasta do 19 godina napustilo svoje domove u potrazi za bezbednim i dostojanstvenim životom.

Devojčice izbeglice i migrantkinje, kako se upozorava u izveštaju, posebno su ranjive zbog uzrasta i suočavaju se sa specifičnim rizicima, povezanim sa rodom, kako u zemljama porekla, tako i tokom putovanja.

„Putovanje može biti i fatalno. Kada je u pitanju balkanska ruta, u prethodne dve godine, prijavljeno je da je 98 devojčica i dečaka izgubilo život tokom prelaska mora do grčkih ostrva. Ovaj broj je, na žalost, verovatno i veći“, procenjuje se u izveštaju. Devojčice čine više od 40 odsto migrantske populacije koja pristiže na grčka ostrva, dok u Srbiji čine do 33 odsto. U Bosni i Hercegovini taj udeo spada na 16 odsto.

Ta razlika u broju devojčica, kao i razlike kada je u pitanju udeo devojčica tinejdžerskog uzrasta iz Avganistana koje pristižu u Srbiju, i koji je, u poređenju sa Grčkom, znatno manji, jedan su od razloga koji su motivisali sprovođenje istraživanja na Balkanu.

„Razlike u registrovanom broju devojčica u državama na Balkanu mogu značiti da se one, zbog nedovoljno razvijenog sistema zaštite i podrške, ‘gube’ u putu, postajući žrtve trgovine ljudima ili nekih drugih vidova eksploatacije, kao i da ulaze u prisilne brakove ili biraju da se udaju kako bi dobile zaštitu na putu“, zaključuje se u izveštaju.