Novi elektronski sistem državnih organa i nadzora u borbi protiv koronavirusa

Vesti 09. okt 202015:48 > 16:11
Tanjug/Slobodan Miljević

Od sledeće nedelje počinje da radi novi elektronski sistem državnih organa, koji će pomoći u borbi protiv epdiemije, najavio je na konferenciji Kriznog štaba direktor Kancelarije za informacione tehnologije Mihajlo Janković.

„Od naredne nedelje u funkciji je novi sistem državnih organa, čiji je glavni cilj da kommunikacija bude što efikasnija. Rešenja sanitarne inspekcije i druga bitna obaveštenja biće elektronski kreirana i dostavljana putem portala, E-zdravlje, ili portala E-uprava. Spremljena je nadogradnja portala ezdravlje, moguća je usluga samoprocene na kovid i za strane državljane“, naveo je Janković.

Osnovni cilj je da se različiti informacioni sistemi međusobno povežu, kako bi se epidemiološki nadzor učinio efikasnijim i da se informacija o tome da je građanin prešao granicu ili da je zaražen kovidom prosleđuje različitim džravnim organima, a eventualne mere nadzora elektornski generišu, izriču i dostavljaju građanima, pojasnio je.

PROČITAJTE I:

Zato je izvršena integracija informacionih sistema Ministarstva zdravlja, Instituta Batut, MUP-a, Kancelarije za IT i Ministarstva pravde.

„Novi elektronski sistem će omogućiti da, ukoliko se potvrdi da je osoba pozitivna ili je bila u kontaktu sa pozitivnom osobom, kao i ako dolazi iz rizičnih zemalja u kojima je epidemija u porastu, ta informacija bude prosleđena u sistem E-inspektor sanitarne ili granične sanitarne inspekcije. Rešenje o izrečenoj meri izolacije, kao i prekidu mere, kreira se u elektronskom obliku i dostupno je građanima istog trenutka nakon isticanja mere putem portala E-zdravlje ili E-uprava, kao i MUP-u radi kontrole. U slučaju da se mera izolacije prekrši, inspektor kreira prekršajne prijave koje se elektronskim putem dostavljaju sudu radi daljeg postupanja“, objašnjava Janković.

On je podsetio i na trenutno dostupne elektronske usluge. 

„Test samoprocene na kovid, kako za građane koji su se vratili u zemlju, tako i za one koji su u zemlji i žele da provere da li simptomi upućuju na kovid ili ne. Na portalu E-zdravlje mogu da vide rezultate testa nakon PCR testiranja. Na portalu E-uprava mogu elektronski da zakažu termin za PCR testiranje na lični zahtev, skoro 8.000 termina je zakazano. Moguća je usluga i stranim državljanima, a zakazivanje može biti izvršeno i za pet članova porodice. Na portalu doniraj plazmu, građani kojiu su se oporavili i imaju antitela, mogu da se prijave ukoliko žele da doniraju krvnu plazmu“, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

O detaljima sa konferencije Kriznog štaba u videu:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.