Filološki kaže da je uprava pod pritiskom, Šarčević tvrdi – manipulacija istinom

Vesti 09. okt 202011:32 > 11:34
google/maps

Grupa zaposlenih na Filološkom fakultetu u javnosti plasira iskrivljenu sliku o ovom fakultetu, svoj nerad i neodgovornost pripisuje drugima, naročito Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a sebe prikazuju kao nekakve žrtve, dok činjenice govore apsolutno drugačije, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Filološki fakultet u Beogradu saopštio je da je u toku glasanje o amandmanima na nacrt Statuta fakulteta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je reč „pre svega o neprofesionalnom odnosu prema obavezama“.

„Ne postoji nikakav haos na fakultetu, već samo borba za vlast. Nadamo se da će fakultet uraditi sve što je potrebno i da će se u kratkom roku sve stabilizovati“, kazao je ministar i naveo da će posebno tražiti odgovornost sekretara fakulteta koji nije ispunio svoje obaveze.

On je rekao da je izbor nekadašnjeg v.d. dekana prof. dr Ljiljane Marković izvršio sam fakultet, kao i da joj je mandat prestao odlukom fakulteta. Nakon toga, organi fakulteta, takođe, izabrali su za v.d. dekana prof. dr Anđelku Mitrović.

 „Pokrenuli su postupak za izbor dekana koji nije u skladu sa Zakonom. Ministarstvo je u mnogo navrata ukazivalo da moraju da se poštuju jasne zakonske procedure. Filološki fakultet je jedini fakultet u Srbiji koji nije doneo statut, iako je, Zakon o visokom obrazovanju stupio na snagu u oktobru 2017. godine“, rekao je ministar.

On je ukazao i da je postupak za izbor dekana poništen, jer fakultet nije doneo statut.

„Potrebno je da se sprovede ono što zakon nalaže, a to je da se donese statut. Međutim, nekima na fakultetu, kao da ne odgovara da se država pridržava slova zakona i zatraženo je da ministar poništi odluke inspekcije, odnosno, da ih ignoriše. Naravno, to ne sme i ne može da se desi“, naveo je ministar Šarčević.

Poslednji rok, po kontrolnim merama, za donošenje statuta bio je 2. oktobar, kada je krajem dana inspekciji dostavljen nacrt uz zahtev za produženje roka. Ministarstvo je izašlo u susret zahtevima fakulteta i produžilo rok – tako da je Savetu fakultetu omogućeno da u najkraćem vremenskom periodu, najduže u roku od dva dana donese statut.

„Umesto da sazovu, sednicu Saveta i sednicu Nastavno-naučnog veća, oni kao da nisu u stanju to da urade i odgovornost prebacuju na druge. Nisu izabrali ni novog predsednika Saveta fakulteta, iako su to morali“, naveo je ministar Šarčević.

Prema njegovim rečima, Filološki fakultet je dobio i jasno upozorenje iz Rektorata.

On je ocenio i da je pokušaj lobiranja i nametanja budućeg dekana kroz stalne pritiske u određenom delu javnosti manipulacija istinom.

Kako je navelo ministarstvo u saoptenju, ukoliko u najkraćem mogućem roku na fakultetu ne budu sprovedene sve aktivnosti, doneti potrebna akta i izabrani organi fakulteta, može da usledi prekid finansiranja te visokoškolske ustanove, jer ne postoje organi rukovođenja.

U kontrolnom inspekcijskom nadzoru početkom septembra ove godine utvrđeno je da Fakultet nije doneo statut a da je započeo proceduru izbora novog dekana, a prosvetna inspekcija je donela rešenje u kome nalaže fakultetu da donese statut i poništi konkurs za izbor dekana, zaključilo je ministarstvo.

Uprava fakulteta i potpredsednica Saveta trpe intenzivne pritiske

Filološki fakultet u Beogradu saopštio je ranije danas da je u toku glasanje o amandmanima na nacrt Statuta fakulteta, što je najvažniji korak za početak procedure redovnog izbora dekana, a da je u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete dosadašnjoj dekanki i profesorima ugovor o radu produžen za 52 dana, onoliko koliko je trajalo vanredno stanje.

Uprava Fakulteta, a posebno potpredsednica Saveta Filološkog fakulteta Tatjana Samardžija-Grek, trpe intenzivne pritiske i neosnovane kritike, navodi se u saopštenju fakulteta.

Pojedini članovi Nastavno-naučnog veća i deo članova Saveta uporno vrše pritisak, zahtevajući sazivanje sednice Saveta kako bi se izabrao drugi v.d. dekan, čime svesno ignorišu primenu pravnog tumačenja da se ugovor o radu može produžiti za 52 dana koliko je trajalo vanredno stanje.

Pomenuti napadi i osporavanja, tvrde sa Filološkog fakulteta, poklapaju se sa nizom dopisa koje je Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović poslala na adresu potpredsednice Saveta, takođe, zahtevajući izbor drugog v.d. dekana.

Ti dopisi su u suprotnosti sa važećom odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prema kojoj je Anđelka Mitrović zaposlena i punopravni v.d. dekan.

U saopštenju se precizira da je Mitrović, pošto joj je produženje radnog odnosa isticalo 30. septembra 2020. godine, pravovremeno početkom septembra zamolila Ministarstvo prosvete za dodatno objašnjenje dopisa od 17. marta koji se odnosi na produženje važenja ugovora zaključenih na određeno vreme zbog vanrednog stanja prouzrokovanog epidemijom virusa kovid 19.

Odgovor koji je od Ministarstva dobila jasno navodi da „nastavnicima u zvanju redovnog profesora kojima ističe produženje radnog odnosa 30. septembra, može se produžiti radni odnos za onoliko dana koliko je trajalo vanredno stanje u 2020. godini“.

Na osnovu ovog nedvosmislenog određenja, nekoliko profesora Filološkog fakulteta, među kojima je i Mitrović, dobili su produženje radnog odnosa za 52 dana računajući od 30. septembra, što znači da su oni i dalje u radnom odnosu, kao i to da je ona i dalje v.d. dekan.

Redovna procedura izbora dekana Filološkog fakulteta započinje uskoro, na temelju novog Statuta, zaključuje se u saopštenju.