Lazović: Jasno da ne možemo očekivati neku pomoć od EU u ovom trenutku

Vesti 09. okt 202009:10 > 09:11
N1

Nakon sastanka dela opozicije sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem juče u Beogradu, predstavnik inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je u Novom danu da je dijalog neophodan i da je dobro što se desio, kao i da je dobro da opozicija učestvuje u makar nekom delu javnog života.

POVEZANE VESTI

 Ipak, kako je naveo, brine ga plan koji je deo opozicije izneo, a prema kojem se čeka da „EU odluči da Vučić više ne radi posao“.

„Ono što treba da uradimo, iako uvažavamo mišljenje ovih ljudi, jeste da organizujemo ljude ovde u Srbiji da se promeni ova vlast, to može da se desi“, kazao je.

Lazović smatra da je „nametnuto i lažno jedinstvo“ opozicije nepotrebno.

„Mi imamo jedno zajedničko, da se smeni ovaj sistem… pa da se onda argumentima i idejama takmičimo gde će ići ovo društvo“, kazao je.

On smatra da se treba boriti za Beograd.

„Ako je teško ostvarivo u drugim delovima Srbije, u Beogradu se čini da je najveći potencijal, u Beogradu treba ići u više kolona i uz ozbiljnu organizaciju za kontrolu izbora. A onda taj uspeh da prelijemo na ostatak države. Iskustvo Budimpešte, i Istambula, gde su vrlo autoritarni, slični lideri, od kojih Vučić i uči, pokazali su da osvajanje glavnih gradova može biti put u promene“, dodao je.

Kako je naveo, treba da učinimo sve što možemo da bismo naterali institucije da rade ono što treba ili „da promenimo tu ekipu“.

„Možemo promeni vlast u Beogradu i Srbiji i moramo to učiniti ako očekujemo da živimo u dobrom gradu“, ocenjuje.

Povodom izveštaja EU o Srbiji, Lazović je rekao da je jasno da ne možemo očekivati neku veću pomoć od EU u ovom trenutku jer „oni idu putem saradnje uprkos tome sto je vlast preotela državu“.

„Kako popraviti ocenu, time se bavi naša vlast sve vreme, a ne kako popraviti stanje suštinski. Uvek su ti izveštaji usklađeni sa preovlađujućom voljom u EU, zvanična politka prema Srbiji nije dobra, ova vlast ne bi trebalo da ima takvu podršku EU“, dodao je.

Kada kažu zvaničnici da reforme treba sprovesti zbog nas samih, to lepo zvuči, ali – koliko je to daleko od istine, zaključio je Lazović.