Brnabić sa Varheljijem: Nastavak reformi prioritet buduće Vlade Srbije

Vesti 08. okt. 202019:04 > 19:17
Podeli:
Izvor: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je u Beogradu na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem da će nastavak reformi na evropskom putu biti prioritet buduće Vlade Srbije. Brnabić, koja je mandatar za sastav nove Vlade, rekla je da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet države i ocenila da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je navela da je cilj svih reformi koje Srbiji sprovodi na putu ka EU bolji život građana i dodala da je značajno to što su ekonomski kriterijumi u izveštaju pozitivno ocenjeni, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da su Brnabić i Varhelji razgovarali o godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu i o Ekonomsko-investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Brnabić je ocenila da investicioni plan predstavlja „dodatan podsticaj i pomoć za nastavak reformskih procesa“ i da će doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda i jačanju ekonomija regiona.

Planom su predviđena bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra iz IPA fondova i 20 milijardi evra sredstava od međunarodnih finansijskih institucija za region Zapadnog Balkana, za period od 2021. do 2027. godine.