EK kritikovala izborni proces, premijerka ne haje i kaže – paušalne ocene

Vesti 08. okt 202018:39 > 19:21
N1

Evropske organizacije koje se bave praćenjem izbora insistiraju na nekoliko stvari koje bi poboljšale izborne procese. Ali, u Srbiji kao da nema ko da ih čuje. Prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, jasno se navodi da na tom planu Srbija ne napreduje. Buduća predsednica Vlade na to kaže - ocene su paušalne.

Dok uveravaju da zemlju vode u ekonomski i privredni napredak, izborni su, i deklarativno i suštinski, čini se, stavili u zapećak.

To je konstatovala i Evropska komisija, pozivajući se na izveštaj OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

U tom osvrtu na kampanju i nedavne izbore, navode 29 preporuka kako da neki naredni budu više fer. Među ključnim, pored ostalog, navode:

„…reviziju pravnog okvira, sprečavanje pritisaka na birače, kao i zloupotrebe državnih resursa. Preporučuje se i objavljivanje izveštaja o finansiranju kampanje, ali pre samog izbornog dana, birački spisak bi trebalo pokazati javnosti, jačati nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije i brže objavljivati rezultate“. 

POVEZANE VESTI:

Od 11 prioritenih preporuka, osam se ponavlja, ističu domaći eksperti za izbore. Uočavaju da je ODIHR bio posebno oštar kod ocene kako su stranke finansirale kampanje, a političari zloupotrebljavali državne funkcije. 

„Prvi put imamo jasnu odrednicu da zakonski okvir ne obezbeđuje transparentno i dovoljno dobro finansiranje. U svim ostalim temama imamo neku polaznu pretpostavku da su zakoni relativno dobri ili uglavnom dobri uz neke sitne promene koje treba primeniti, ali eto finansiranje ovog puta izbija kao tema koja je najlošije ocenjena u celokupnom izbornom procesu“, kaže Emilija Orestijević iz CESID-a.

„Ovoga puta eksplicitno proziva i predsednika i SNS u meri ukojoj su zloupotrebili medije, odnosno da se veoma teško mogla prepoznati razlika između aktivnosti predsednika u odnosu na samu kampanju i naročito u aktivnostima u toku epidemije kada se čitava aktivnost predsednika pretočila u izbornu kampanju kasnije“, rekao je Raša Nedeljkov iz Crte.

Da postoji „zamagljena linija“ između dve funkcije, ODIHR ne vidi samo u slučaju predsednika vladajuće stranke, odnosno države. Zameraju to i dosadašnjim članovima vlade. Predsednica neke buduće uverava da se na izbornom procesu kontinuirano radi od 2017. godine.

„Najbolji primer toga koliko smo mi sami radili na izbornom procesu je jedinstveni birački spisak, koji je danas ažurniji nego bilo kad ranije. Za neke ocene mislim da su suviše paušalne, neke ocene se ponavljaju non stop, bez davanja konkretnih primera i podataka o čemu se tu u stvari radi. Tako da ću tražiti konkretne primere. Zato što ja ne želim ovim poslom da se bavim paušalno“, kaže premijerka Ana Brnabić. 

O konkretnim preporukama za sprečavanje funkcionerske kampanje govorili su predstavnici Crte i pred junske izbore. Nadaju se, kažu, da će ih država zarad razvoja demokratije nekada i čuti. Podsećaju i da smo se članstvom u OEBS-u obavezali da ćemo ih slušati i primenjivati.