Uprkos "varničenju" sa susedstvom, pohvale u izveštaju EK o Srbiji s regionom

Vesti 08. okt. 202017:51 > 17:52
Podeli:
Izvor: Screenshot

Pozitivna ocena - nije baš tako čest slučaj u izveštajima Evropske unije o Srbiji. Ipak, u izveštaju koji je evropski komesar Oliver Verhelji predstavio u Beogradu, Srbija je dobila pozitivne ocene za regionalnu saradnju. Evropska komisija je ostavila po strani česte prepirke i oštar jezik ministara zemalja regiona i odlučila da pohvali konkretnu inicijativu za mini šengen. Ima i mišljenja da su ocene pozitivne jer je ocenjivač, upravo komesar Verhelji, bio naklonjen vlasti u Srbiji.

Varničenje u izjavama ministara Vlade Srbije i predstavnika drugih zemalja regiona gotovo svake nedelje ima novi nastavak.

POVEZANE VESTI

 Poslednji primer je okršaj Aleksandra Vulina protiv Edija Rame koji je počeo zvaničnom izjavom na sajtu Ministarstva odbrane: „Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji“.

To je bio povod da Edi Rama postavi pitanje predsedniku Srbije na Twitteru. „@avucic, je li ovo stvarno ili je „mim“ koji ismeva isprane mozgove i prljava usta koja su držala naš region u tami vekovima? Voleo bih da je „mim“, u suptotnom bi bio neizreciv čin mizerije koji bi vi trebalo da osudite“, naveo je on.

Oštri tonovi čuli su se i na relaciji Beograd-Sarajevo po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Evo sad da kažem ovi ajatolasi iz Sarajeva, pa kako te nije sramota, đubre jedno“, reči su ministra Ivice Dačića.

Sam predsednik izbegao je da se uplete u regionalno kolo uvreda. „Ja pravo da vam kažem nisam pratio sve te izjave koje su dolazile i od Edija Rame i od svih drugih“, rekao je Vučić.

A čini se da na zapaljive izjave pažnju nije obratila ni Evropska unija u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije. Beograd je zapravo pohvaljen kao glavni inicijator regionalne saradnje.

„Mene je, pošteno da kažem, iznenadio taj deo izveštaja o napretku Srbije. Mi nemamo trenutno dobre odnose ni sa Zagrebom, ni sa Sarajevom, ni sa Podgoricom. Nego naprotiv, učestale su razmene oštrih reči između Beograda i ovih zemalja. Tako da me prosto iznenadio ovaj izveštaj. Ja mislim da je tu posredi nešto drugo“, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

To drugo i ključno za pozitivnu ocenu o regionalnim aktivnostima Srbije zapravo je inicijativa koja se dopada Briselu, možda još više Berlinu.

„Srbija je inicijator inicijative kakva je minišengen i samim tim je logično da Srbija bude pohvaljena za takvu jednu aktivnost. EK nije dala značaj stalnim varnicama između političara na Zapadnom Balkanu. Indikativno je da se u delu o saradnji sa Crnom Gorom kaže da su postojale tenzije kada je reč o Zakonu u slobodi veroispovesti, međutim, nije se išlo u detalje toga“, kaže Marko Todorović Štiplija.

Naim Leo Beširi iz Insituta za evropske poslove, pak, tvrdi da je za pozitivne tonove u Izveštaju EK o Srbiji odgovorna isključivo mađarska veza, odnosno evropski komesar za susedstvo naklonjen Vladi Srbije.

„Oliver Verhelji je isključivo odgovoran. On je rekao da je izveštaj izbalansiran i on je isključivo odgovoran zbog veza koje Orban ima sa Vučićem“, ocenjuje Beširi.

Izveštaj Evropske komisije o odnosima Srbije sa Bosnom i Hercegovinom kaže da su stabilni, sa Hrvatskom pomešani, a sa Albanijom dobri. Evropska komisija, očigledno, Tviteru ne veruje.