Varhelji sa Nacionalnim konventom: Izveštaj EK da bude shvaćen kao podstrek

Vesti 08. okt. 202017:25 > 17:36
Podeli:
Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izneo je očekivanje da će Izveštaj Evropske komisije o Srbiji u Beogradu biti shvaćen kao podstrek i smernice za dalji rad, posebno kada bude izabrana nova Vlada Srbije.

Varhelji je, obraćajući se članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, ocenio da izveštaj konstatuje pozitvna dešavanja u usklađivanju zakondavstva, kao i uspehe na ekonomskom planu pre krize koronavirusa. 

Kada je reč o demokratskim institucijama i vladavine prava, očekujem i nadam se da izveštaj vidite kao podstrek za dalji rad, rekao je Varhelji. 

Potrebno je sprovođenje reformi na održiv način, koji zahteva istinski dijalog, jer je potreban konsenzus u društvu kada je reč o EU, rekao je on. Upitan da li će Srbiji biti uskraćena ekonomska pomoć EU, ukoliko izostane napredak u oblasti vladavine prava, Varhelji je rekao da postoje vrlo jasna pravila u metodologiji šta se može učiniti ako nema napretka ili ako je registrovano nazadovanje i da nema potrebe za novim merama. 

Jasno je iz našeg izveštaja da se moraju ubrzati neke stvari, ocenio je Varhelji, kako bismo sledeće godine mogli dati drugačiji izveštaj. 

POVEZANE VESTI:

Pojedine članice Konventa upitale su Varheljija da li smatra da je vid sužavanja prostora za rad to što su pojedine organizacije civilnog društva na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca, evropski komesar je rekao da nije upoznat sa tim i da ne može da odgovori na to. 

Imamo sastanak sa vladom pa ćemo to pitati, rekao je Varhelji. 

Region Zapadnog Balkana je okružen EU i on je prioritet za Uniju, Evropsku komisiju i mene lično, rekao je Varhelji na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa.  

Od prvog dana rada Evropske komisije pružamo podršku Zapadnom Balkanu na tri koloseka – novom metodologijom kako bi politika proširenja bila kredibilnija, otvoreni su pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i snažno smo fokusirani na to da region ekonomski približimo EU, ukazao je Varhelji.  

Ekonomski jaz između regiona i EU je veliki i želimo da ga smanjimo kako biste se pridružili što pre, rekao je on i predstavio detalje Ekonomsko-investicionog plana za region vredan devet milijardi evra. Prema rečima Varheljija, radi se o devet milijardi evra bespovratnih sredstava iz IPA 3, koje će biti investirane u deset oblasti i to bi trebalo da mobiliše investicije u vrednosti od 20 milijardi evra. 

To je trećina BDP regiona, istakao je Varhelji koji je pozvao vlade u regionu da se posvete realizaciji suštinskih reformi zasnovanih na evropskim vrednostima, jačanju vladavine prava, modernizaciji javne uprave. 

Jasno je iz plana da će se prilikom izgradnje infrastrukture pored pravila Srbije o javnim nabavkama, uključiti i neka evropska pravila, odgovorio je Varhelji na pitanja članova NKEU. 

Za četiri do pet godina od sada čitav ovaj region bi mogao biti drugačiji, ali je potrebno da svih šest zemalja sarađuje i najveća korist će biti za ljude regiona, rekao je Varhelji.