Joksimović: Izveštaj EK smo shvatili kao poziv na ubrzanje reformi

Vesti 08. okt 202014:36 > 14:40
Ministarstvo za evrospke integracije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Beogradu sa ambasadorkom Estonije Kristi Karelson o aktuelnostima u procesu evropskih integracija Srbije, novom Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i Ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan.

Ministarka Joksimović je istakla da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU) ključni cilj ka čijem ostvarenju vode sve strateške politike Srbije, a koje usaglašeno sprovode vlada i predsednik Republike, navodi se u saopštenju Vlade.

Ocena tempa u najnovijem Izveštaju o napretku Evropske komisije, rekla je ministarka, nije ista u svim oblastima, imajući u vidu njihovu složenost, obim i okolnosti usled pandemije, ali je značajno da je u većini oblasti zabeležen određeni napredak i da nijedna oblast ne beleži nazadovanje.

„Izveštaj smo shvatili kao poziv na ubrzanje reformi, a time i pregovaračkog procesa“, naglasila je ona.

Ambasadorka Karelson je istakla da će Estonija nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, posebno ukazujući na estonske primere dobrobiti od reformi na putu ka članstvu i po stupanju u EU.

„Baltičke zemlje predstavljaju primer uspešne regionalne saradnje, i to je ujedno jedan od razloga zbog kojih svojim iskustvima dodatno pomažemo Srbiji i njenim susedima u postizanju ekonomskog napretka i političke stabilnosti“, rekla je Karelson.

Ona je istakla da je interes Estonije kao države članice i celokupne EU da se prevaziđu svi izazovi saradnje u regionu, te da Zapadni Balkan bude potpuno otvoreno tržište za kretanje ljudi i kapitala.

Razgovarale su i o koristima koje će za region i za Srbiju imati Ekonomsko-investicioni plan ulaganja Evropske unije u sveobuhvatni ekonomski i društveni razvoj Zapadnog Balkana, kao i o bilaterlanim odnosima, dodaje se u saopštenju.