NDMBGD: Spalionica u Vinči će građane koštati preko milijardu i 150 miliona evra

Vesti 08. okt. 202011:58 > 12:01
Podeli:
Izvor: Ne davimo Beograd

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je još jednom navela da projekat izgradnje spalionice smeća u Vinči nije usklađen s evropskim standardima zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, da će vazduh zagađivati izuzetno kancerogenim materijalima, a građane u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra.

Ni na najnovijoj javnoj raspravi na kojoj je učestvovala i NDMBGD nije bilo odgovora zašto studija nije usklađena sa svim standardima i direktivama koje EU propisuje, pogotovo u domenu reciklaže otpada.

Predstavnici Vlade „nam nisu odgovorili koliki će biti račun domaćinstava u Beogradu na osnovu ovog projekta. Pored toga ostalo je nerazjašnjeno zašto prethodna studija nije poništena i šta se dešava sa građevinskim dozvolama koje su izdate na osnovu te studije“, navedeno je u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatch Network, podnela dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinčii, dok su Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile da podrže taj projekat.