Srbija uputila protestnu notu zbog izjava koje impliciraju "veliku Albaniju"

Vesti 07. okt 202015:51 > 15:57
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je ambasadora Albanije u Srbiji Iljira Bočku, radi uručivanja note, u kojoj je izražen "najoštriji protest povodom izjava datih tokom nedavne zajedničke sednice vlada Albanije i takozvanog Kosova, koje impliciraju stvaranje tzv. velike Albanije".

Protest u vezi sa izjavama sa sednice održane 2. oktobra u Tirani, pre svega se odnosi na onu koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova.

POVEZANE VESTI

„Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje ‘velike Albanije’ predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu“, ističe se u noti Srbije.

U noti je ukazano i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu s ciljem razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U tom smislu, u noti je izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose i mogu destabilizovati region.

Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Srbije u Albaniji, u saopštenju se dodaje da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani juče pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova radi uručivanja protestne note, ali da je on odbio da je primi zbog neprihvatljivih stavova koji su u njoj izneti.