Ombudsman: Centar za socijalni rad u Sokobanji radi bez socijalnih radnika

Vesti 07. okt 202015:41 > 15:43
N1

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva za rad i Ministarstva finansija da hitno obezbede odgovarajući broj stručnih radnika u Centru za socijalni rad Sokobanja, jer ta ustanova već godinu dana radi bez ijednog socijalnog radnika i u takvim uslovima, između ostalog, zaključuje i međunarodna usvajanja dece.

U saopštenju zaštitnika građana ističe se da su oba ministarstva načinila propust u radu, jer nisu preduzela sve neophodne mere da se obezbedi odgovarajući broj stručnih radnika centra u Sokobanji.

Kako se navodi, taj centar je prošle godine bez prisustva socijalnog radnika zaključio međunarodno usvajanje deteta, a do kraja godine ga očekuje još jedno.

POVEZANE VESTI

Zaštitnik je dao rok od 60 dana da ga oba ministarstva obaveste o preduzetim merama.

Ombudsman je kontrolom zaključio da je Centar u Sokobanji još u oktobru 2019. obavestio nadležno ministarstvo da je ostao bez ijednog socijalnog radnika i da ima zaposlena samo dva stručna radnika, iako postoje tri upražnjena radna mesta.

Centar se od 2014. godine obraćao Ministarstvu sa zahtevima za popunjavanje upražnjenih radnih mesta i dobijao odgovor da će o zahtevu biti odlučivano u narednom periodu.

Ministarstvo za rad navelo je u izjašnjavanju Zaštitniku da je ponovo tražilo saglasnost Komisije za zapošljavanje novih ljudi, ali da o tome nije odlučeno, dok je Ministarstvo finansija navelo da se o predlozima odlučuje jednom mesečno i da problemi nastaju zbog toga što centri, najverovatnije, ne obnavljaju zahteve na mesečnom nivou.