Ambasador Francuske: Pomoći ćemo Novom Pazaru i Sandžaku

Vesti 07. okt 202013:25 > 13:35
N1

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je da će njegova zemlja u narednom periodu podržati projekte Evropske unije (EU) usmerene ka Novom Pazaru i Sandžaku. On je nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara rekao da je shvatio koliko su "put ka Evropskoj uniji i stabilnost važni za razvoj ovog regiona".

„Razgovarali smo o projektima kojima bi se unapredila putna infrastruktura, ekonomija, turizam, poljoprivreda i ekologija ovog regiona, a Evropska komisija je već namenila deveti milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana. Francuska će, u okviru EU, podržati projekte usmerene ka ovom regionu“, poručio je Falkoni.

POVEZANE VESTI

On je dodao da će u saradnji sa obrazovnim i kulturnim ustanovama Novog Pazara raditi na razvijanju odnosa i povećanju prisustva Francuske u ovom gradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ambasadora Francuske obavestio o političkoj i ekonomskoj situaciji i da su razgovarali o unapređenju saradnje i podršci te zemlje razvoju.

„Novi Pazar je dokazani partner i prijatelj EU i Francuske. Čuli smo da je EU opredelila devet milijardi evra, a mi ćemo se truditi da spremimo projekte za razvoj infrastrukture, ekologije, privrede i kulture i apliciramo za dobijanje sredstava kako bismo poboljšali život naših sugrađana“, istakao je Biševac.

Falkoniju je ovo prva poseta Novom Pazaru, a u programu ima i razgovore s predstavnicima obrazovnih ustanova, nevladinih organizacija i medija.