Švajcarski list o izjavama Vulina i Dačića: Rusofili daju odušak mržnji

Vesti 07. okt 202013:26 > 13:29
Tanjug/ TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC/bs

"Bosna je "islamska država", a kosovski Albanci neka vrsta "crnčuga" Balkana: dvojica srpskih ministara daju oduška mržnji", piše švajcarski Tagesancajger o izjavama Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.

„Dačić je devedesetih bio Miloševićev portparol, dakle razume se u propagandu. U intervjuu za privatnu televiziju Hepi, srpski šef diplomatije je rekao da su Srbi prave žrtve u Bosni jer postoji opasnost da susedna zemlja postane „islamska država“. „Ali to nećemo dozvoliti“. Nažalost, rekao je Dačić, njegovim sunarodnicima nedostaje talenat da se predstave kao žrtve“, piše Tagesancajger.

Novinar Enver Robeli podseća da je Dačić nazvao političke vođe bosanskih muslimana „ajatolasima“, te „indirektno optužio za veleizdaju sunarodnike koji su sarađivali sa pravosuđem kako bi se otkrile masovne grobnice sa telima kosovskih Albanaca“. U tekstu se dodaje da je bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio Dačićeve izjave kao „gluposti“ i nastupe „klovna“ koji govori kao da smo u vremenu Miloševića.

„Ulje na vatru je dolio ministar odbrane Aleksandar Vulin pežorativnom opaskom o kosovskim Albancima. U jednom zvaničnom saopštenju ih je nazvao „Šiptarima“. Taj izraz je uporediv sa rasističkom uvredom „crnčuga“ za crne Amerikance. Beogradsko pravosuđe je 2018. u jednoj presudi došlo do zaključka da je pojam „Šiptari“ politički nekorektan i uvredljiv. Ali za Vulina to nije razlog da upristoji rečnik. Naprotiv. Kao njegovi sekundanti ukazuju se najvažniji masovni mediji u zemlji koji stalno upozoravaju na zle „Šiptare“, koji će navodno uskoro objaviti rat Srbiji i koji bi mogli da na prepad unište Srbe“, dodaje se u Tagesancajgeru.

Vulin je u tekstu opisan kao čovek koji je u beogradskoj Vladi zadužen za oštre tonove, prenosi Dojče vele (DW). „Nikada nije služio vojsku, ali se često pojavljuje u paravojnim uniformama. Sebe vidi kao levičara, idol mu je Če Gevara, a u njegove junake se broje osuđeni srpski ratni zločinci i nosilac Nobela za literaturu Peter Handke koji je pravdao Miloševića“.

„I Vulin i šef socijalista Dačić u Srbiji važe za rusofilne galamdžije. Nejasno je još da li će biti u novoj Vladi. Šef države Aleksandar Vučić ubedljivo je dobio izbore krajem juna i u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom. Nije upućen na podršku malih partija poput Dačićeve i Vulinove“, zaključuje švajcarski list.

Bild o Brnabić: Politički – pomoćnica koja ispunjava Vučićeve želje

Najčitaniji nemački tabloid Bild na portalu donosi tekst o odluci da Ana Brnabić ostane premijerka.

„Politički važi za pomoćnicu koja ispunjava želje predsednika i šefa SNS Vučića. On u Srbiji sve važne odluke donosi sam“, navodi Bild.

Tekst se fokusira na očito važniju temu za ovaj tabloid – seksualnu orijentaciju Ane Brnabić. „Oko 80 odsto stanovništva u ovoj balkanskoj državi su pravoslavni hrišćani. To je jedan od razloga što je homoseksualnost u Srbiji i dalje tabu. Srbija je svetlosnim godinama udaljena od registrovanih partnerstava ili homoseksualnih brakova, iako ima premijerku koja je lezbejka“, navodi tabloid.

„Ona se pak uopšte ne izjašnjava o mogućem zakonskom priznavanju homoseksualnih parova“, primećuje Bild. „Kaže da kao premijerka predstavlja srpsku Vladu i zato ne može da iznosi lično mišljenje“, dodaje se u tekstu Bilda.