Skupština slobodne Srbije: Država neprijateljska prema građanima

Vesti 07. okt 202013:10 > 13:15
Podeli:
Izvor: N1

Predstavnici Skupštine slobodne Srbije najavili su na konferenciji za novinare koja je održana u Medija centru da će se njihova prva inicijalna sednica održati u subotu, 10. oktobra, a za isti dan najavljeno je u protestno okupljanje građana i njihovih članova. Žele, kažu, umrežavanje građana širom Srbije.

Kako navode, za sada Skupština slobodne Srbije nema ambiciju da preraste u političku stranku sa ambicijom da parlamentarno deluju, već će svojim angažmanom žele da pomognu ostalim strankama u borbi i rušenju vladajućeg režima.

Akademik Dušan Teodorović je kao glavne probleme sa kojima se naše društvo suočava naveo trenutno lošu demografsku sliku Srbije, slom obrazovanja i lažne diplome, te da je neophodna promena koja počinje upravo od obrazovnog sistema.

On dodaje da odgovornost u društvu snose svi oni koji su godinama ćutali.

Ono što Skupština slobodne Srbije želi jeste umrežavanje građana širom zemlje. Kako je podvukla profesorka Beogradskog univerziteta dr Biljana Stojković, naši „građani trenutno nemaju državu, obespravljeni su, a država je neprijateljska prema građanima“. Ona navodi da nemamo nezavisne institucije, konstatujući da je na delu autokratija, dok se u parlamentu ne čuje glas naroda.

Stojković ističe da je važno insistirati na solidarnosti i pomoći obespravljenima. Kako objašnjava, Skupština slobodne Srbije, osim umrežavanja, biće fokusirana i na konstantni aktivizam.

Stojković je dodala da je važno napraviti strategiju za slobodno društvo u kome vlada pravda i u kom postoje slobodne i nezavisne institicije.

Profesor Beogradskog univerziteta u penziji Čedomir Čupić rekao je da Skupština slobodne Srbije legitimitet i legalitet crpi iz građanske neposlušnosti koja nastaje zbog nepoštovanja i selektivne primene zakona. On je istakao da su gotovo sve tri grane vlasti pod uticajem Aleksandra Vučića. Rešenje vidi u podsticanju građana i umrežavanju širom Srbije. Dodaje da je najvažnije razbiti strah i nemoć koja je trenutno u građanima.

Čupić kaže da jedini autoritet treba da budu zakoni i vladavina prava, a da će Skupština slobodne Srbije okupljati visoko moralne ličnosti i „ljude sa velikim znanjem koji će se suprostaviti teroru trenutne vlasti“.

Savo Manojlović, član Skupštine slobodne Srbije, zadužen za privredu, najavio je da će Skupstina slobodne Srbije činiti konkretne stvari i dela koja štite običnog čoveka.

Važno je okupiti ljude kako bi se pojavila i nada za bolje sutra, kako bi i mladi mogli da ostanu u zemlji. Zbog te nade i zbog budućih generacija važno je da se svi udružimo i borimo da bazične slobode, rekao je.