Minić: Ne možemo da pobegnemo od geografije, naš prirodni prostor je EU

Vesti 07. okt 202012:32 > 13:04
N1

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić izjavila je u emisiji N1 Studio Live da "ne možemo da pobegnemo od geografije". "Ne možemo se integrisati ni u kakve regionalne aranžmane niti kineske, niti ruske, niti američke, naš prirodni prostor je EU i mi smo potpuno okruženi zemljama EU i sada zemljama članicama NATO, od toga pobeći ne možemo", kaže.

Govoreći o Izveštaju EK, rekla je da je već u prošlom izveštaju jezik bio oštriji o napravljenom progresu.

POVEZANE VESTI

„Ovog puta u nekim domenima, nekim sektorima, taj jezik je još oštriji u kritikama. Mora se voditi računa, uvek postoji diplomatski rečnik, jer treba pregovore nastaviti“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „tu nema ljubavi, to je interes Srbije“.

„Mi ne možemo da pobegnemo od geografije, ne možemo se integrisati ni u kakve regionalne aranžmane niti kineske, niti ruske, niti američke, naš prirodni prostor je EU i mi smo potpuno okruženi zemljama EU i sada zemljama članicama NATO, od toga pobeći ne možemo“, kaže.

Njoj je, kaže, posebno bio zanimljiv ekonomski paket.

„U javnosti su bila očekivanja, velike pare, veliki investicioni paket, međutim, ovo je više definisanje vrlo jasnog koloseka, kojim ne samo Srbija, nego i ostale zemlje Zapadnog Balkana treba da idu i za šta će dobiti podršku EU i to je vrlo striktno definisano. To nisu gole instrukcije EU, to je jedan interaktivni proces, ali je EU precizno definisala gde će ona dati podršku“, kaže.

Mišljenja je da je jedan od glavnih nedostataka u radu Ministarstva za evropske integracije, ali i ukupno vlasti i administracije u Srbiji, bio nedostatak komunikacije.

„To nije samo naš problem, ali u Srbiji je to vidljiv problem. Deklarativno, naši političari se izjašnjavaju u prilog evropske integracije Srbije, ali se to ne bi mogli reći po pisanju medija. Veliki deo medija koji su kontrolisani od strane vlade zapravo piše protiv EU i protiv evrointegracija, tekstovi su prepuni kritika EU… Neodstatak komunikacije je ocenjen svojevremeno i u novoj Strategiji proširenja EU 2018. godine, pa potom i drugim dokumentima koji su se pojavljivali“, kaže ona.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: