Ujedinjeni protiv kovida traže od Lončara Republičku stručnu komisiju za koronu

Vesti 07. okt 202011:32 > 11:40
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ujedinjeni protiv kovida objavili su da će ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputiti zahtev da dosadašnju ulogu Kriznog štaba preuzme Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, navodeći da bi se time aktivnosti na suzbijanju epidemije vratile u zakonske okvire. Smatraju da je Krizni štab izgubio autoritet među zdravstvenim radnicima, ali i poverenje građana.

U saopštenju se podseća da Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida (UPK) čine lekari angažovani u protivepidemijskoj borbi, bilo direktno u kovid bolnicama i ambulantama, bilo na drugim poslovima u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Kako se ističe, oni su patriote koje su ostale u zemlji jer veruju da može biti bolje nego što jeste, te unapred odbacuju svaki pokušaj dovođenja u pitanje njihovih dobrih namera.

Polazeći od svog profesionalnog i životnog iskustva, članovi Udruženja traže da se aktivnosti na suzbijanju epidemije vrate u zakonske okvire, što znači da dosadašnju ulogu Kriznog štaba preuzme Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, navodi se u zahtevu ministru.

Ujedinjeni protiv kovida smatraju da je „Krizni štab odavno izgubio autoritet u narodu, posebno je problematičan i gubitak poverenja građana u ovo telo. Dodatno, Krizni štab je izgubio i svaki autoritet među zdravstvenim radnicima, a sledeći epidemijski talas treba dočekati sa timom stručnjaka kojima se veruje“.

Zato, kako dodaju, smatraju da je od izuzetne važnosti „da se lica koja se trenutno pojavljuju ispred Kriznog štaba u javnosti, usled opisanog gubitka poverenja, zamene drugim licima koja će se građanima obraćati ispred Komisije“.

Ujedinjeni protiv kovida naglašavaju da ostaje i njihov predlog da se sve referentne zdravstvene ustanove pozovu da delegiraju svoje predstavnike u Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

„Smatramo da je usvajanje našeg zahteva opravdano i važno iz sledećih razloga:

– Svaka demokratska i pravno uređena država mora da se pridržava sopstvenih zakona.

– Široko uvažavani pravni autoriteti u Republici Srbiji – da pomenemo samo bivše predsednice Vrhovnog kasacionog suda Leposavu Karamarković i Vidu Petrović Škero, dvoje univerzitetskih profesora, Vesnu Rakić Vodinelić i Zorana Ivoševića, bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića i programskog direktora NVO Transparentnost Srbija Nemanju Nenadića – smatraju Krizni štab nelegalno obrazovanim i nelegitimno operativnim telom.

– Odredbama iz člana 11. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl. gl. RS, 25. februar 2016. Broj 15 31) propisano je da u epidemiološkoj situaciji, sa kakvom smo suočeni već više od šest meseci, ključnu ulogu igra Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

– Kao što smo napomenuli, Krizni štab je potpuno izgubio svaki autoritet i svako poverenje i kod građana i kod zdravstvenih radnika.

– Po izjavama samih lekara iz Kriznog štaba, njihov rad je otežavalo stalno prisustvo političara i njihovih kolega „na radu u politici“.

U ime gotovo 3000 lekara koji su potpisali otvoreno pismo, i u dobroj veri šaljemo vam ovaj predlog na razmatranje i očekujemo susret ili pisani odgovor u razumnom roku“, navodi se se u zahtevu koji će biti danas upućen ministru Zlatiboru Lončaru.