Beširi: Nijedan premijer nije toliko lošeg uradio po pitanju reformi ka EU

Vesti 07. okt 202009:55 > 10:14
N1

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je povodom izveštaja Evropske komisije o Srbiji, da nijedan premijer do Ane Brnabić, a od demokratskih promena bilo je osam vlada, nije toliko lošeg uradio za Srbiju kada je u pitanju reforma koja vodi u Evropsku uniju.

Beširi je za televiziju Nova S rekao da ocena za Srbiju 3,03 nije dobra, pa čak ni „prolazna“, kao što bi nekom mogla da zazvuči.

POVEZANE VESTI

To je jedna blaga ocena, potrebno je da u tih 35 poglavlja i političkim i evropskim kriterijumima Srbija dobije peticu kako bi postala članica Evropske unije. Ako vi imate prosečnu ocenu tri, to znači da u određenim delovima imate jedan, što znači da će zaista biti potrebno da uložite ekstremno velike napore da biste se našli među razvijenim zemljama sveta, objasnio je Beširi.

Procena je prema izveštaju, da će Srbija biti spremna za EU tek za 65 godina, što Beširi smatra da deluje vrlo optimistično ukoliko se nastavi u ovom maniru. 

Premijerka Brnabić i njena vlada je najgore prošla kad je u pitanju reforma svih delova društva koji vode Srbiju u EU. Nijedan premijer, a od demokratskih promena imali smo osam vlada, nije toliko lošeg uradio za Srbiju kada je u pitanju reforma koja vodi u EU, smatra Beširi i dodaje da nema naznaka ni da će nova vlada Ane Brnabić bilo šta uraditi.