Popović: Iza napada na mene stoji Vučić

Vesti 07. okt. 202009:00 > 09:06
Podeli:
Izvor: N1

Iza napada na mene najpre stoji predsednik države Aleksandar Vučić, koji me je na televiziji optužio da šikaniram studenta Jakšića na predavanjima, ocenila je profesorka Ekonosmkog fakulteta u Beogradu Danica Popović, navodeći da se potom u kampanju uključio poslanik Marjan Rističević i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Popović je za Danas istakla da izveštaj Etičke komisije Ekonomskog fakulteta nedvosmisleno ukazuje da njen prevod udžbenika Dominika Salvatorea nije plagijat, a to je jedino za šta ju je, kako ga naziva „student-kleventnik Jakšić“, optužio.

POVEZANE VESTI

Etička komisija predložila je da joj bude izrečena javna opomena jer nije istakla ulogu profesora Stojana Babića u novom izdanju udžbenika, a Popović je upitala zašto opomenu nije dobio i odgovorni urednik izadnja Branislav Boričić, jer je predgovor, u kojem je istaknuta uloga Babića, greškom kasnio mesec dana.

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta 2019. godine, na zahtev studenta tog fakulteta Aleksandra Jakšića, pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja Danice Popović pod optužbom da je plagirala prevod knjige koji je ranije uradila, zajedno sa njenim pokojnim profesorom Stojanom Babićem.

„Jakšić me je prvo optužio da prodajem ispite, a kada je zbog te klevete, za koju nije uspeo da iskopa nijedan dokaz, niti da nađe ijednog svedoka, kažnjen strogim ukorom i javnom opomenom Etičke komisije tog fakulteta, prešao je na lažnu optužbu da sam plagirala prevod udžbenika, u čijem sam prevodu i finalnoj redakturi i sama učestvovala“, rekla je Popović.

Istakla je da „sve što protiv nje radi Jakšić ima podršku vlasti čiji je ona bespoštedni kritičar, jer u suprotnom ne bi imao podršku režimskih tabloida i agencija“.