Pavićević: Vučić bi da prisvoji tekovine Petog oktobra

Vesti 06. okt. 202016:40 > 16:57
Podeli:
Izvor: N1

Poveravanje mandata za sastav nove Vlade Ani Brnabić za mene je očekivano, ali mi je zanimljiva odluka Aleksandra Vučića da to bude objavljeno baš 5. oktobra. Mnoge stvari nisu razrešene, nismo saznali ništa o toj vladi, osim da će imati dva nova ministarstva i da će u njoj biti približno pedeset odsto žena, ističe u razgovoru za portal N1 profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Đorđe Pavićević.

Komentarišući odluku predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da ime mandatara saopšti na dan kada se obeležavala dvadesetogodišnjica pada režima Slobodana Miloševića, sagovornik N1 napominje da je siguran da “datum nije odabran slučajno“.

“Peti oktobar je datum čije bi tekovine Vučić da prisvoji, ali je on tada ipak bio s druge strane, što mu svakako ne ide u prilog. Sigurno da mu je stalo da se tog dana više priča o novoj vladi nego o Petom oktobru“, smatra Pavićević.

POVEZANE VESTI

Sagovornik portala N1 ocenjuje da se formiranje vlade praktično svodi na unutarstranačke kalkulacije.

“Ono što se dogodilo juče moglo se uraditi i pre dva ili čak tri meseca. Donekle se vodi računa o tome da se ne naruši princip podele vlasti, pa predsednik izgovara rečenice poput ‘voleo bih da imamo nova ministarstva‘ ili ‘preporučiću mandatarki…‘, ali to deluje samo kao fingiranje“, kaže Pavićević.

Odgovarajući na pitanje da li u novoj vladi vidi i Socijalističku partiju Srbije ili Srpski patriotski savez, Pavićević je izneo stav da će “SPS verovatno biti deo vlade“, dodajući da je pitanje samo u kojoj meri.

“Veoma je problematično to da li će Ivica Dačić u svojoj stranci uspeti da obrazloži neko eventualno veće smanjenje prisustva socijalista u vladi. Mislim da je SPS važan naprednjacima pre svega zbog podrške na izborima 2022. godine. S druge strane, čini mi se da bi Aleksandar Šapić bio veoma zadovoljan i nekim manje značajnim pozicijama van vlade, mada ne isključujem ni mogućnost da dobije Ministarstvo za sport ili nešto drugo što SNS ne tretira kao relevantno“, zaključuje sagovornik N1.