Varhelji: Srbija bi mogla da otvori Poglavlje 8 o konkurenciji, ubrzati reforme

Podeli:
Izvor: Video/ Screenshot

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varhelji rekao je u Briselu na predstavljanju ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja koje su u pristupnom procesu ulaska u EU da se nada da će nova vlada Srbije, kada bude oformljena, taj izveštaj iskoristiti kao glavni vodič i odskočnu dasku za reforme. On je dodao da bi Srbija mogla da otvori Poglavlje 8 koje se odnosi na politiku konkurencije. U samom izvestaju je navedeno da je napravljen napredak u toj oblasti.

Varhelji je istakao da će poštovanje vladavine prava biti u središtu nove metodologije pregovora koju je prihvatila Srbija, prenosi Beta.

POVEZANE VESTI

„Sprovođenje reformi na i dalje održiv način zahtevaće iskren dijalog širom političkog spektra. Izveštaj ohrabruje srpsko rukovodstvo da što hitnije ubrza i produbi reforme, posebno u domenu političkih kriterijuma i vladavine prava“, kazao je Varhelji.

On je istakao da će „to utrti put Srbiji da otvori nova poglavlja u pristupnom procesu sa EU“.

Varhelji je rekao i da većina država u balkanskom regionu ima problem sa vladavinom prava, što je jedan od ključnih prioriteta na putu u Uniju. On je najavio da u sredu dolazi na Balkan da direktno svakoj od zemalja predstavi ekonomski investicioni plan i godišnji izveštaj o napretku.

U danas usvojenom izveštaju EK stoji da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, dok je umereni napredak registrovan kada je u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije.

Varheji se nije saglasio s opaskom u raspravi da je pitanje Kosova „zamrznuti sukob“ i rekao da EU ne smatra da je odnos Beograd-Priština zamrznut sukob, već naprotiv, „dijalog za dugoročno miroljubivo rešenje“ i da je svedok potpune predanosti i Srbije i Kosova, a nužno je da im pomogne.

„I ja sam se lično založio za to“, kazao je on i predočio da se radi na tome da se „nađu mnogi elementi koji će podstaći taj proces u okviru ekonomskog plana (EU), jer je najbolji način da se teškoće prevaziđu da se ljudi koji tamo žive ubede da se može ići napred, uprkos strašnim stvarima iz prošlosti“.

Evropski komesar je, na pitanje kako će EU zajamčiti da se svrshishodno troše sredstva od devet milijardi evra paketa ekonomskog oporavka i investicija Unije za Zapadni Balkan, odgovorio da su „pravila vezana za vladavinu prava u novoj metodologiji pregovora veoma jasna i stroga i cilj je da se to sprovodi uporedo s ekonomskom podrškom“.

„Poruka regionu je da ako vidimo nazadovanje ili izostanak u tim reformama, za nas će biti jako teško da nastavimo izdvajanje sredstava“, objasnio je on.