U izveštaju EK i o slučaju Aleksandra Obradovića

Vesti 06. okt 202016:12 > 16:19
N1

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas usvojen u Briselu, između ostalog, pominje se i slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz Krušika.

POVEZANE VESTI

U izveštaju stoji da mora da bude osigurana zaštita uzbunjivača u slučajevima visoke korupcije, u cilju jačanja poverenja u institucije.

Izveštaje uzbunjivača, kao što je slučaj Krušika, treba da istražiti u skladu sa zakonom, dodaje se u izveštaju EK.

Podsetimo, Aleksandar Obradović uhapšen je prošlog septembra jer je medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u „Krušiku“ zbog čega je suspendovan sa posla, tri nedelje proveo u zatvoru, a dva meseca u kućnom pritvoru. Usled pritiska javnosti, pušten je na slobodu krajem decembra, a Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal još nije podiglo optužnicu.

U danas usvojenom izveštaju EK stoji da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, dok je umereni napredak registrovan kada je u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije.