Ko je sve činio Vladu oborenu posle petooktobarskih promena

Vesti 05. okt 202017:28 > 17:29
N1

Ko je činio Vladu Mirka Marjanovića koja je pala posle promena?

„Program Vlade Republike Srbije predstavlja operacionalizaciju široke platforme državnih, nacionalnih, ekonomskih i socijalnih ciljeva, oko kojih je postignuta puna saglasnost u razgovorima predsednika Srbije sa prvacima parlamentarnih stranaka. Ostvarivanje tih ciljeva okupiće sve konstruktivne, demokratske, patriotske snage u Srbiji, a Vlada narodnog jedinstva biće angažovana na njihovoj realizaciji“, tako je glasio deo ekspozea Mirka Marjanovića iz marta 1998. godine, na dan kada je javnosti predstavljao drugi po redu tim ministara koji će on predvoditi.

POVEZANE VESTI

 Privredni razvoj, ekonomski razvijena, jedinstvena i stabilna Srbija – bili su prioriteti Vlade koja će ubrzo nakon sastavljanja zemlju povesti potpuno drugačijim putem.

Druga Vlada Mirka Marjanovića brojala je 36 članova, 23 ministra i 7 ministara bez portfelja. Srpska radikalna stranka prvi put ulazi u Vladu i dobija ključne resore i to čak 15 ministarskih fotelja. Među pet potpredsednika Vlade bili su članovi Jul-a, SPS-a i radikala i to: Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić.

U takozvanoj „Vladi narodnog jedinstva“ – ministarske pozicije dodeljene su i danas vodećim političarima.

Sadašnji predsednik Aleksandar Vučić bio je ministar informisanja, ministarstvo za ekonomsku i vlasničku transformaciju bilo je u rukama sada guvernerke Narodne banke – Jorgovanke Tabaković. Ministarka bez portfelja bila je sadašnja predsednica Skupštine – Maja Gojković. Taj sastav ministara uz najviše državne funkcionere poveo je Srbiju u rat sa NATO paktom.

Od ideje stabilne Srbije iz ekspozea Mirka Marjanovića, do rata koji je trajao sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Tadašnja vlast potpisala je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu 9. juna 1999. godine, povučene si policija i vojska sa Kosova, a kasnije je potpisana Rezolucija 1244.

To je Vlada koja je oborena na demonstracijama 5. oktobra. Nakon nje – usledila je prelazna Vlada, a potom i izbori nakon kojih je DOS formirao svoj tim ministara na čelu sa Zoranom Đinđićem.

Dvadeset godina kasnije – gotovo isti ljudi iz druge Marjanovićeve Vlade vode Srbiju i čine sve da se petooktobarske demonstracije pamte ne kao prelomni trenutak srpske političke istorije, već kao dan kada su huligani palili Skupštinu i krali umetnička dela. „To je odraz straha“, kaže za N1 novinarka Antonela Riha.

„Vučić kada je došao – on je došao u jedan manje-više uređen sistem, a ja mislim da je on jedan od najboljih đaka tog petog oktobra, on je tada video na koji način može da se smeni vlast i on sada radi sve da se to ne bi ponovilo. On uništava institucije, on je razdrobio opoziciju i svaki kritički glas na svakom mestu na kom se pojavi i mislim da ako neko pamti 5. oktobar u strahu – to je onda ova vlast“, rekla je Riha.

Analitičari kažu: ključne političke figure samo su se na kratko zamenile, danas politička moć leži u rukama onih čiji su potezi i doveli do revolucije i kulminacije građanskog nezadovoljstva 2000-tih. Još je nešto, dodaju, isto kao i pre 20 godina i utiče na aktuelne političke događaje u Srbiji: tajne službe ostale su „netaknute“.