Incident na komemoraciji: Vređao porodice ubijenih gardista, advokate i novinare

Vesti 05. okt 202014:25 > 14:28
N1

Advokat Predrag Savić saopštio je da je, na početku komemoracije ubijenim gardistima u Topčideru ispred ulaza u objekat Karaš, došlo do incidenta kada je čovek srednjih godina, iz crnog punta beogradskih registracija, vređao porodice ubijenih gardista, advokate i novinare.

„Prisutnim članovima porodica ubijenih gardista, advokatima i novinarima on se kroz otvoreni prozor obratio sa nizom brutalnih psovki, kleveta, uvreda i pretnji. Pominjao je da je učestvovao u dva rata, a da su tu prisutni izdajnici srpstva“, rekao je Savić, koji je punomoćnik porodica ubijenih gardista, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, nedugo zatim, iz jednog vozila marke „škoda“ ponovo su se začule psovke i uvrede.

„Pozivamo nadležne državne organe da spreče ovakva događanja i da, kad već ne mogu da otkriju ubice gardista ni posle 16 godina, otkriju počinioce današnjih nemilih događanja, jer svi znaju da je u slučaju Topčider bilo još nekoliko nasilnih smrti i stradanja svedoka, tako da ni ove pretnje ne treba uzeti kao bezazlene“, rekao je Savić.

On je istakao da ostaje i pitanje da li je ceo događaj unapred izrežiran i da li su pomenuti počinioci bili u dosluhu i da li ih je neko poslao da sve to urade.

Prošlo je tačno 16 godina od pogibije dvojice gardista – Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži. Ni posle 16 godina nije poznato kako je došlo do pogibije gardista, a efektivna istraga je izostala, iako je to naložio Ustavni sud 2013. godine.

Od samog početka dolazilo je do sukoba vojne i državne komisije o okolnostima pod kojima se smrt dvojice mladića dogodila.

Podsetimo, posle pucnjave u kasarni 5. oktobra 2004. Vojska je tvrdila da se dogodilo ubistvo i samoubistvo, da bi kasnije nezavisna državna komsija utvrdila da je vojnike ipak ubio neko treći, što je potom potvrdio i FBI.