Šarčević sa osvajačima medalja: Trudićemo se da mladi ostanu u Srbiji

Vesti 05. okt 202013:18 > 13:28
Podeli:
Izvor: Ministarstvo prosvete Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Mladen Šarčević, je razgovarao sa učenicima Matematičke gimnazije iz Beograda koji su osvojili medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike.

POVEZANE VESTI

Šestočlani tim iz Srbije osvojio je pet medalja na Međunarodnoj olimpijadi održanoj onlajn 21-28. septembra, čiji je domaćin bila Rusija.

Zlatnu medalju je dobio Dobrica Jovanović, srebrne Jovan Toromanović i Vukašin Mihajlović, bronzane Miloš Milićev i Uroš Colović, dok je Jovan Arizanović, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, dobio pohvalu.

Ministar je rekao da Srbija ima mnogo talentovanih učenika i da postaje „zemlja matematike“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„U zamahu je razvoj strategije veštačke inteligencije, dolaze sve značajnije kompanije koje znaju da Srbija ima dobre ljudske resurse“, kazao je Šarčević i dodao: „Mi ćemo se kao država truditi da mladi ostaju u Srbiji“.

On je naveo da se planiraju i ulaganja u infrastrukturne projekte u visokom obrazovanju, među kojima su nova zgrada Elektro-tehničkog fakulteta, rekonstrukcija zgrade Matematičkog, ulaganja u istraživačke centre, veći broj stipendija.