Poverenik: Primili smo 101 žalbu neposredno vezanu za pitanja oko kovida-19

Vesti 05. okt. 202009:43 > 09:49
Podeli:
Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da je od početka epidemije, ta nezavisna institucija primila 101 žalbu koja je neposredno vezana za pitanja oko kovida-19.

Navodeći da do sada nije primio posebne žalbe koje su se odnosile na zvanično objavljene podatke o broju obolelih i preminulih od posledica koronavirusa, poverenik je ocenio da bi bilo dobro da se uradi najavljena revizija tih brojeva „kako ljudi ne bi ostali u nedoumici“.

POVEZANA VEST:

„Dok ne dobijem druge podatke ili razloge da ne verujem, ja verujem onome što saopštava Krizni štab za borbu protiv zarazne bolesti kovid 19“, kazao je poverenik za list Danas. 

On je kazao da je od ukupnog broja žalbi upućenih povereniku u vezi sa pitanjima oko kovida 19, samo 12 žalbi pristiglo tokom vanrednog stanja, dok je ostatak podnet po njegovom okončanju.

„One koje su podnete za vreme vanrednog stanja uglavnom su se ticale dostupnosti medicinskih sredstava, respiratora, zaštitnih maski i raspoloživosti kreveta u kovid bolnicama i ambulantama. Posle vanrednog stanja, sve više žalbi ticalo se broja zaraženih i preminulih. Većina je rezultat podnošenja zahteva na koje nije ili nije dovoljno odgovoreno za pristup informacijama koje su podnete na nivou lokalnih samouprava, lokalnih kriznih štabova“, naveo je Marinović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.