Sudija: Curenje dokumenata iz Specijalnog suda moglo bi da utiče na procese

Vesti 04. okt 202023:18 > 23:18
N1

Navodno curenje dokumenata iz Specijalnog suda u Hagu moglo bi da ugrozi bezbednost svedoka i utiče na procesuiranje ratnih zločina, preneo je portal Balkan insajt (Insight) komentar sudije Dina Pajnliza (Dean Pineles).

POVEZANE VESTI

 Mandat Specijalnog tužilaštva da procesuira nekadašnje pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za teške zločine koji su navodno počinjeni tokom i nedugo nakon rata sa Srbijom, od 1998. do 2000. godine, ovim bi mogao da bude ugrožen.

A kredibilitet Tužilaštva, koji, za Albance, već nije prevelik, sada bi mogao da bude potpuno uništen. Ono što je do sada poznato je da su tokom septembra anonimni kuriri Udruženju ratnih veterana OVK u Prištini u tri navrata dostavili poverljive dokumente Tužilaštva, naveo je Pajnliz.

Predsednik Udruženja Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj održali su tri pres-konferencije u vezi sa dokumentima, a Gucati je pozvao kosovske novinare da objave njihov sadržaj.

Haradinaj je zapravo spomenuo imena nekih potencijalnih svedoka i dao informacije o njihovom prebivalištu i druge lične podatke.

Spisi čija se autentičnost ne može potvrditi, niti opovrgnuti, vraćeni su Specijalnom tužilaštvu i nijedan novinar ih do sada nije objavio, očito iz straha od pravne odgovornosti, navodi portal.

No, 260 stranica poverljivih dokumenata, koje je navodno obezbedio haški izvor, našlo je put do albanske TV stanice Top Channel sa sedištem u Tirani, što je svakako uznemirujuće otkriće. Na portalu te TV stanice nedavno je objavljeno nekoliko stranica koje, između ostalog, sadrže imena potencijalnih optuženih lica i teorije krivične odgovornosti poput udruženog zločinačkog poduhvata i komandne odgovornosti. Ta TV stanica navodno planira da objavi još dokumenata.

Sa druge strane, Gucati i Haradinaj uhapšeni su i isporučeni Specijalizovanim većima Kosova u Hagu zbog navodne osvete i zastrašivanja svedoka koji sarađuju s Tužilaštvom, te zbog distribucije poverljivih informacija o radu Specijalnog tužilaštva.

Prvi veteran OVK protiv koga je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu je Saljih Mustafa, koji je uhapšen u Prištini, a potom prebačen u Hag. Ironija je evidentna: U isto vreme kada se Mustafa našao pred sudom, Gucati i Haradinaj su se našli u pritvoru zbog otkrivanja poverljivih informacija koje bi mogle štetno uticati na procesuiranje Mustafe i drugih veterana OVK. Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je međunarodna zajednica insistirala da Kosovo napusti pravni sistem Euleksa i formira specijalni sud van Kosova je zaštita integriteta istrage ozbiljnih zločina OVK, kao i zaštita svedoka koji bi mogli biti voljni da svedoče protiv istaknutih boraca OVK i ratnih heroja. Sada je integritet istrage kompromitovan. Jer, ako se ovo moglo desiti, ništa se više ne može smatrati tajnim. Što je još važnije, ugrožena je bezbednost svedoka koji su odlučili da sarađuju. Bilo koji svedok koji je možda bio voljan da svedoči protiv veterana OVK, sada je sigurno ozbiljno zabrinut kako za sebe, tako i svoju porodicu, zbog same mogućnosti da se njihova imena saznaju. Ti svedoci sada mogu da odbiju da svedoče čak i uz posebne mere zaštite svog identiteta, jer su njihova imena možda poznata. Ovo bi dovelo do nazadovanja Specijalnog tužilaštva i negativno bi uticalo na procesuiranje strašnih zločina, ocenio je sudija.

Specijalizovana veća i tužilaštvo su se 2019. godine uselili u modernu zgradu u Hagu, koju je finansirala Norveška, gde radi oko 200 ljudi. Iz tog razloga bi se moglo očekivati ​​da će oni imati znanje i iskustvo koji su neophodni za ispunjavanje jedne od primarnih odgovornosti, a to je zaštita poverljivih dosijea, posebno onih koji sadrže imena svedoka, od krađe i curenja. Ipak, nisu uspeli u tome, naveo je Pajnliz.

Nema načina da se sazna koliki je krug cirkulisanja tih dosijea. Razumno je pretpostaviti da postoje i drugi koji su primili ove dokumente osim Udruženja ratnih veterana OVK i Top Channel-a. I niko ne može da zna da li će se i kada pojaviti još dokumenata, naveo je sudija Pajnliz.

Pajnliz je radio kao sudija Euleksa od 2011. do 2013. godine. Osim Kosova, ima veliko iskustvo kada je u pitanju vladavina prava u Rusiji, Kazahstanu i Gruziji.