Smederevci iz udruženja "Pokret Tvrđava" pisali ambasadorki Kine zbog zagađenja

Vesti 04. okt 202014:14 > 14:21
N1

Udruženje građana Smedereva "Pokret Tvrđava" uputilo je pismo kineskoj ambasadorki u Srbiji Čen Bo, sa molbom da se sastanu kako bi je informisali o problemu zagađenja vazduha u tom gradu.

„Uzimajući u obzir da Smederevo ima veliki problem sa zagađenjem vazduha, a da je po našem sudu tome umnogome doprinela i kineska kompanija HBIS grupa, obraćamo vam se sa namerom da sa vama održimo sastanak, kako bismo vas upoznali sa problematikom i kako biste, na način koji smatrate prikladnim, uticali na rešavanje ovog problema“, navodi se u pismu.

Smederevsko udruženje građana ističe da se ambasadorki obraća kao partneru u rešavanju tog problema, a ne kao suprotstavljenoj strani.

„Želimo da pokušamo da u našu metodologiju rešavanja problema uključimo i dijalog sa vama, jer smatramo da dalji protesti i blokade fabrike nisu nikome u interesu, ali nam je to, nažalost, jedan od poslednjih načina da zaštitimo zdravlje ljudi u Smederevu“, stoji u pismu.

Naglašava se da niko u Smederevu nije protiv HBIS kompanije i ne želi njeno zatvaranje, već samo da se ponaša u skladu sa zakonima Srbije i da investira u tehnologiju, kako bi se smanjilo zagađenje.