Brnabić: Srbija pred velikim izazovima, ovde se prepliću interesi velikih sila

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se Srbija nalazi pred značajnim političkim i bezbednosnim izazovima i to kako je navela, ne samo zbog odnosa sa Prištinom i "vrlo složenih" odnosa u regionu, već i zbog "nepobitne" činjenice da su na njenoj teritoriji isprepletani interesi "velikih i moćnih" država.

Ona je na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu u spomen kompleksu Jajinci kod Beograda, rekla da očuvanje slobodne i nezavisne Srbije nije zagarantovano, već da zahteva „kontinuiranu borbu u teškim okolnostima“.

„Zemljama poput Srbije, koje slobodu cene više od svega, taj put je danas teži i izazovniji nego u bilo kom trenutku od završetka Drugog svetskog rata“, navela je premijerka.

Navodeći da je tokom Drugog svetskog rata, samo u logoru u Jajincima ubijeno više od 80.000 „nevinih Srba, Jevreja, Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista“, premijerka je kazala da građani Srbije nikada neće zaboraviti istorijske istine da „smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije i da smo platili ogromnu cenu za slobodu“.

„Naša je dužnost da budemo ponosni na svoju istoriju i veliko zajedničko nasleđe, da nastavimo uvek da baštinimo sećanje na naše pretke, koji su se borili za ideale slobode i pravde i da odbacimo svaki pokušaj prekrajanja istorije i relativizacije zločina“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ono što naši ljudi nikada neće zaboraviti je istorijska istina da smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije, rekla je Brnabić, da smo za našu slobodu i istinoljubovst platili ogromnu cenu.

Očuvanje slobodne, nezavisne, ponosne Srbije nije zagarantovama i zahteva neprekidnu i kontinuiranu borbu u vrlo teškim okolnostima, rekla je Brnabić i istakla da je zemlja pred značajnim i bezbednosnim izazovima. Ne samo zbog odnosa sa Prištinom i složenim odnosima u regionu, već i zato što su na ovoj teritoriji isprepleteni višeslojini interesi različitih aktera, velikih i moćnih zemalja, predočila je ona.

Rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, i svi koji prihvataju štafetu istorije vrlo dobro znaju i pokazuju da oni koji su ovde pali nisu ginuli uzalud, poručila je Brnabić. Braneći nezavisnost, slobodu i interes Srbije, mi sledimo primer predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji zemlje, dodala je.

Predsednik Udruženja „Jasenovac“, koji je preživeo ustaški logor, Milinko Čekić poručio je da o zločinu uvek treba govoriti i da istinu ne treba prećutkivati. Govoreći o NDH, Čekić je rekao je to bila jedina država koja je imala logore za decu, ne za odgoj i vaspitanje, već za umiranje, u kojima je ubijeno više od 23.000 dece, a samo u Jasenovcu umrlo ih je više od 19.000.

„Mi, preživela deca iz logora, posle 70 godina vas pozivamo da se suprotstavite stalno narastujućoj, javnoj i nesmetanoj demonstraciji neonacizma u Evropi i neoustaštva u Hrvatskoj“, rekao je Čekić.

Vence na spomenik stradanju Srba, Roma i Jevreja u Jajincima položili su predstavnici vlade, Grada Beograda i boračkih udruženja.

Na ovo mesto su dovođenjeni iz logora Banjica, Staro sajmište i Topovske šupe.