Svilanović: Dijalog sa SAD ključan za budućnost Srbije

Vesti 02. jun 201509:57 > 10:00
Podeli:
Izvor: N1

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je da je dijalog sa SAD od ključnog značaja za budućnost Srbije i njenog statusa u regionu, ali da je značajan i kada je u pitanju pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Svilanović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je razgovor premijera Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu od ključnog značaja za budućnost Srbije i njenog ponašanja u regionu, jer je složena geopolitička situacija.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju je kazao da je značajan dijalog sa SAD i kada je reč o pridruživanju Srbije EU, iako SAD možda ne mogu da prelome stav Nemačke i dodao da je najvažnija je poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, koja se očekuje 7. jula.

„Ključni interesi Srbije u ovom trenutku vezani su za pridruživanje i otuda podrška, koju SAD mogu da daju u svom dijalogu sa EU napretku Srbije, je važna, možda ključna“, istakao je Svilanović.

Svilanović je ocenio da je predsednik vlade Srbije Vučić zaslužio i razgovor sa američkim predsednikom Barakom Obamom i dodao da će se obradovati ako do njega dođe.

„Ono što će biti stavljeno na sto na najvažnijem razgovoru, bilo da je to Bajden ili Obama, to su stvari koje su od ključne važnosti za našu zemlju, biće svakako pozdravljen briselski dijalog i konstruktivan odnos Srbije“, istakao je Svilanović.

Svilanović očekuje da će biti pozdravljeno i ono što Srbija radi u regionu i što svuda pokušava da pošalje poruku prijateljstva, bez ikakvih tenzija i animoziteta.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju je dodao da veruje da će jedna od tema biti i pitanje terorizma i ljudi koji ratuju na tuđim ratištima.

Na pitanje o ranijem dolasku predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovom prisustvu na vojnoj paradi u Beogradu, Svilanović je odgovorio da Srbija ima uravnotežen odnos i sa starim i sa novim prijateljima koji će zadržati i u budućnosti.