Aris Movsesijan izabran za predsednika Nove stranke

Vesti 03. okt 202014:23 > 14:29
Nova stranka

Izborna konferencija Nove stranke, na skupu u Beogradu, odabrala je novo rukovodstvo kojem će, naredne četiri godine koliko po Statutu traje mandat, biti povereno rukovođenje strankom.

Kako se navodi u saopštenju, delegati iz cele Srbije odlučili su većinski da za novog predsednika izaberu dosadašnjeg prvog čoveka Političkog saveta Arisa Movsesijana, dok je poverenje dobio i četvoročlani tim potpredsednika – Ivan Jovanović iz Niša, Norbert Cvijanov iz Subotice i Beograđani Vladimir Vitošević i Srđan M. Jovanović, kao i novi sastav Statutarne komisije.

Članovi Nove stranke o novom rukovodstvu izjasnili su se tajnim glasanjem u velikoj sali Opštine Stari grad, gde su preduzete sve epidemiološko-bezbednosne mere u prevenciji širenja koronavirusa – fizička distanca između delegata, zaštitne maske i dezinfekcija ruku i obuće, navodi se u saopštenju.

Izveštaje o radu tokom prethodnog mandata na početku Konferencije su podneli predsednik Nove stranke tokom prethodna dva mandata Zoran Živković, bivši predsednik Foruma mladih Nove stranke i novoizabrani prvi čovek Gradskog odbora Nove stranke Beograd Uroš Eleković, kao i dosadašnji predsednik Saveta Nove stranke, a sada i njen lider, Aris Movsesijan.

Nova stranka

Kako je tokom izlaganja istakao Živković, on se nije kandidovao ni za jednu stranačku funkciju, jer je stava da buduće kreiranje političke borbe Nove stranke treba da preuzme novi tim, ali da ostaje njen član i uvek na raspolaganju kada je potreban savet u radu.

„Nikako ne možemo biti zadovoljni izbornim rezultatima, naravno da je bilo velike krađe glasova, ali su i naše greške nesporne, kao i nametnuta ideja bojkota, koja nije donela nikakvog rezultata. Neka nam svi protekli izbori budu nauk kako da greške ne ponovimo, a na novom rukovodstvu, koje ima potpunu podršku, je da osnaži stranku, ali i ozbiljno i dosledno radi na ukrupnjavanju opozicije“, rekao je Živković.

Dodao je da je prvi korak ka tome već najavljeno ujedinjenje Nove stranke i Pokreta slobodnih građana.

„Jer samo snažna opozicija, uz odlučnu podršku hrabrih građana, može da zada odlučujući politički udarac aktuelnom režimu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i označi početak kraja te vlasti. Vreme je da ova lepa zemlja Srbija konačno postane i ozbiljna država“, poručio je Živković.

Nova stranka

Movsesijan se po izboru zahvalio svim delegatima na ukazanom poverenju, istakavši da neće izneveriti ni njih, ni načela politike Zorana Đinđića, po čijem je uzoru Nova stranka i osnovana.

On je podvukao da će ova 2020. godina ostati upamćena, pre svega, po teškim trenucima, akcentujući pritom pandemiju koronavirusa sa kojom se svet još bori.

„Mislim da zato fokus našeg budućeg rada treba da bude na socijalnoj i zdravstvenoj sigurnosti građana, koji su, zbog neizbežne ekonomske krize, opravdano zabrinuti za svoju budućnost. Možda sada deluje da nas ništa gore ne može snaći, ali neka zato naša politička borba bude još snažnija i odlučnija“, naveo je Movsesijan.

Po završetku Izborne konferencije, delegati su se usaglasili da su pred Novom strankom, kao i celom opozicionom scenom Srbije, teška vremena, ali da upravo ona treba da budu dodatni motiv za ukrupnjavanje i čvršću saradnju u borbi protiv aktuelnog režima.

„Prvi korak ka tome je i ovlašćenje novom Predsedništvu da formalizuje proces najavljenog spajanja Nove stranke i Pokreta slobodnih građana, što će dodatno osnažiti liberalne vrednosti i demokratsku scenu Srbije. Stoga apelujemo na sve građane da nam se pridruže, jer ćemo jedino ostavljajući razlike i nesuglasice po strani, a zajedničkim snagama, stati na put daljem propadanju i ponižavanju Srbije po vođstvom SNS-a i Aleksandra Vučića“, saopštila je Nova stranka.