Sumnje u zvanični broj umrlih od korone, lekari poručuju: Istina je tamo negde

Vesti 02. okt 202018:58 > 19:00
N1

Posle teksta novinara BIRN-a o tome kako baza podataka obolelih i umrlih od koronavirusa pokazuje da je prijavljeno tri puta više smrtnih slučajeva nego što je zvanično saopštavano i da su nadležni to mogli da znaju, objavljena je i kompletna tabela sa podacima. Lekari iz Kriznog štaba tvrde da podatke niko nije prikrivao, a ministar zdravlja da su novinarski pokušaji da dođu do istine zapravo pokušaji kompromitovanja Vlade, Kriznog štaba i predsednika države. Danas smo čuli i da je "istina, tamo negde".

Pre novinarskog skretanja pažnje na to da li sajt Covid19.rs pokazuje stvarno stanje epidemije u Srbiji ili ne, sumnju u tačnost tabela sa brojkama pokazao je jedan član Kriznog štaba.

Epidemiolog Predrag Kon izgovorio je u sredu, gostujući na N1, da je u od marta do juna u Beogradu bilo više umrlih i za nepoklapanje podatak jasno označio i krivce.

„Glavni odgovorni su oni koji su pravili informatički sistem i radili sa njim, i dostavljali nam podatke odatle. Nekome se sviđa, nekome se ne sviđa, ali istina je na osnovu mortalitetne statistike da je trostruko više bilo u Beogradu, nego što je uopšte prijavljeno. Što znači da samo lekari nisu prijavljivali da je smrt od kovida“, objasnio je tada Kon.

Dva dana kasnije, u prvi plan ističe da je zapravo govorio o mortalitetnoj statistici koja pokazuje ukupan broj smrtnosti u određenom mesecu. I taj broj je, kaže, veći od onog u „aktuelnoj situaciji“.

„To znači da je moguće, vrlo moguće da je bilo više smrti. Ja sam sam broj, jer radi se o dva broja 345 i 118 koji je redovno prijavljen. Ja sam tada rekao da je to trostruko veći broj, bolje da nisam“, kaže danas Kon.

O razlici u broju umrlih govorio je i član Kriznog štaba, imunolog dr Srđa Janković.

„Dakle, tu imamo i one koji su bili sumnjivi, čitav spektar situacija koje su isprva bile nejasne, pa je trebalo vreme da se rasvetle i da se onda ubroje u kategoriju kovid ili nije kovid. I onda naravno da to što pokaže vreme i ono što smo znali odmah, neće da se poklopi. Razlika varira“, ističe Janković.

Razlika u brojevima preminulih od koronavirusa guruća je tema i za građane i za medije i za struku, ali za ministra zdravlja Zlatibora Lončara nije. Bar je tako rekao na današnjoj konferenciji. Uveren je da je meta predsednik.

„Građanima je sve jasno, ali pojedincima koji nemaju ideju, koji nemaju program, misle da je ovo pogodan teren da kompromituju Krizni štab, da kompromituju Ministarstvo, da kompromituju Vladu, ali nisu im ni oni bitni. To su samo prepreke da dođu do Aleksandra Vučića. Njima smeta Aleksandar Vučić“, tvrdi Lončar.

Nakon tekstova o velikim razlikama u brojevima preminulih koji su zvanično saopštavani i brojeva koji se nalaze u informacionom sistemu portala covid 19, BIRN je objavio i čitavu informacionu bazu na kojoj temelji svoja istraživanja.

„Neko usko grlo postoji, koje je te informacije kasnije menjalo, i u javnost puštalo one manje brojeve koje smo mi slušali i na sednicama Kriznog štaba i čitali sa sajta Covid19“, istiće Natalija Jovanović iz BIRN-a.

Promptna obraćanja predsednika i ministra, kao i pojavljivanje doktora Kona na konferenciji za medije u poslednja dva dana, ukazuju da je pitanje ozbiljno. Uprkos tome, ministar je pokušao da se našali.

Lončar: Ja bi trebalo da vam izađem u susret. Ja sam razmišljao juče i vi ste mi ponudili rešenje da dam ostavku. Ja sam juče napisao ostavku, ali sam zaboravio da vas pitam na kojoj adresi je doktor Šolak.

N1: Mislim da stvarno nije ni vreme ni mesto da ovako govorite.

Lončar: Pa ne, šalim se.

N1: Nije za šalu.

Lončar: A nije, dobro.

Izjave doktora Kona unele su sumnju u tačnost podataka koji se prezentuju javnosti. Sumnje će možda odagnati revizija.

„Sa druge strane je i te kako važno da ukaže da je potrebno raditi revizije da bi znali kompletnu istinu“, poručuje Kon.

A gde je istina?

„Istina je tamo negde“, konstatuje dr Srđa Janković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.